Vodeći mediji u digitalnom dobu predstavljeni animiranim videom | Ekonomist

Vodeći mediji u digitalnom dobu predstavljeni animiranim videom

Glavni mehanizmi koje vodeći mediji današnjice koriste u cilju “proizvodnje pristanka”, o čemu su 1988. godine pisali američki lingvisa Noam Čomski i filozof anarhističkog ubjeđenja Edvard S. Herman, predstavljeni su u animiranom videu prikazom pet ključnih filtera.

Korporativno vlasništvo nad medijima, oglašavanje, “stručni” izvori koji daju isključivo “prave informacije”, privilegovani demantiji i “zajednički neprijatelj” predstavljaju pet filtera u kritici vodećih medija. U djelu “Proizvodnja pristanka – politička ekonomija masovnih medija”, napisanom prije skoro tri decenije, objašnjeno je na koji način se kreira iluzija demokratije, a na stranici Open Culture predstavljena je refleksija ove pojave na digitalno doba.

Korporativno vlasništvo nad medijima

Vodeći mediji današnjice za krajnji cilj imaju profit, zbog čega obrađuju one teme i posvećuju pažnju onim sadržajima koji će im donositi novac.

Oglašavanje

Mediji uvijek imaju veće izdatke od onih koje prihodima od sopstvenog rada mogu da prokriju, zbog čega su oglašivači neophodni, pri čemu nijesu mediji oni koji prodaju sadržaj, već oglašivačima prodaju njihovog konzumenta.

“Stručni” izvori koji daju samo “prave informacije”

Uticaj institucija na medije ostvaruje se plasiranjem izjava i intervjua sa “stručnjacima”, što novinarsku profesiju čini zavisnom od vlada i korporacija, koje na ovaj način preuzimaju kontrolu nad javnim mnjenjem.

Privilegovani demantiji

Određene teme mogu biti nepoželjne za vladajuće strukture, zbog čega se omogućava prostor za demantovanje navoda, pri čemu se dodatno radi na diskreditovanju izvora. U ovakvim okolnostima često dolazi do skretanja s glavne teme.

“Zajednički neprijatelj”

Kako bi konzumenti medijskih sadržaja imali razlog da daju podršku onima koji kontrolišu medije to se ostvaruje kroz kreiranje zajedničkog neprijatelja, uz imperativ da je protiv njega potrebno boriti se zajedničkim snagama. Stoga se kroz pojave kao što su komunizam, terorizam, imigranti ili drugi bauci pojačava strah i naglašava odlučnost vlasti da se protiv njih bori.

U djelu Čomskog i Hermana objašnjeno je da postoje različite vrste medija koji se bave različitim oblastima, no najveći broj njih, od onih koji prate holivudske tračeve do onih koji se bave gorućim društvenim problemima imaju isti cilj, a to je da usmjere masovnu publiku i kroz ovih pet elemenata opravdaju postojanje. postoje, takođe i elitni mediji, koji definišu program rada i okvir unutar kojeg djeluju ostali zahvaljujući tome što su elitni mediji oni koji imaju dovoljno sredstava za takve aktivnosti.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top