Voda najskuplja u Hrvatskoj i Crnoj Gori | Ekonomist

Voda najskuplja u Hrvatskoj i Crnoj Gori

Najskuplju vodu za domaćinstva u regionu plaćaju građani Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, dok je voda najjeftinija u Makedoniji i Albaniji.

Prema podacima nadležnih službi u Zagrebu, usluga snabdijevanja pitkom vodom u hrvatskoj prijestonici se naplaćuje 4,68 kuna po kubiku, odnosno 0,60 eura, za kanalizaciju se plaća jedna kuna, za usluge pročišćavanja 1,28 kuna što s PDV-om i drugim naknadama ukupno iznosi 15,8 kuna, odnosno 2,05 eura.

Cijena vode za domaćinstva u Zagrebu je skuplja u poređnju sa drugim gradovima u regionu, ponajviše zbog dodatnih naknada.

Nakon hrvatske prijestonice slijedi Podgorica gdje, prema podacima kojima raspolaže gradski Vodovod i kanalizacija, cijena vode po metru kubnom za domaćinstva iznosi 0,40 eura, za kanalizaciju se plaća 0,20, što je ukupno oko 0,60 eura, prenosi Radio televizija Crne Gore, pozivajući se na navode agencije Anadolija.

U Bosni i Hercegovini su cijene vode slične onima iz Crne Gore, a iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Sarajevo su precizirali da je ukupna cijena vode za kategoriju domaćinstva 1,17 konvertibilnih maraka, odnosno 0,59 eura.

Cijene vode u Mostaru su malo više od cijena u Sarajevu, pa trenutno važeći iznos po metru kubnom i odvoda otpadnih voda za domaćinstva ukupno iznosi 1,27 maraka (0,64 eura), od čega na osnovnu cijenu vode otpada 1,04 marke, na posebnu vodoprivrednu naknadu 0,01 marka, naknadu za zaštitu voda 0,04 i na PDV 0,18 maraka.

S druge strane, cijene vode za domaćinstva u zemljama regiona u prosjeku su najjeftinije u Makedoniji i Albaniji – u Skoplju je voda znatno jeftinija od vode Zagrebu i Mostaru.

Primjera radi, građani u Zagrebu bi za 10 metara kubnih morali da plate oko 20 eura, u Podgorici šest, dok stanovnici Albanije i Makedonije za tu količinu treba da izdvoje znatno manje novca – 3,8, odnosno 3,9 eura.

Inače, prema podacima Svjetske banke za 2012. godinu, Bosna i Hercegovina je u regionu Balkana zemlja sa najvećim količinama pitke vode po stanovniku.

 

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top