Vlastiti biznis: Kako preživjeti prvu godinu? | Ekonomist

Vlastiti biznis: Kako preživjeti prvu godinu?

Statistike govore da 75 posto malih kompanija preživi prvu godinu, 69 posto prve dvije, a 50 posto uspješno prebrodi prvih pet godina. Iako činjenica da imate 50 posto šanse da doživite pet godina uspješnog poslovanja ne zvuči pretjerano obećavajuće, stvar je u tome da ne morate sve prepustiti vjerovatnoćama. Dajemo savjete koji bi vam mogli pomoći:

Kreirajte poslovni plan

U situaciji u kojoj vam nije potreban kredit ili ne morate tražiti investitore, čini se jednostavnim preskočiti izradu poslovnog plana, odnosno ostaviti to za kasnije. Međutim, pisanje poslovnog plana je izvrstan način da jasno definišete vlastitu viziju. U svakom slučaju, pomoći će vam da odgovorite na neka bitna pitanja – Šta pokušavam da riješim? Čije živote želim da unaprijedim? Koji su realistični rokovi za pojedine početne faze poslovanja?

Niski troškovi

Mnogi preduzetnici-početnici propadnu, jer im ponestane novca, stoga je smisleno početne troškove održavati na što nižem nivou. Zaposlite samo one bez kojih nikako ne možete. Ako vam kancelarija nije nužna, prvo vrijeme je izbjegavajte. Generalno, novac trošite na stvari koje vam zaista trebaju, umjesto na stvari za koje smatrate da vam trebaju.

Ulažite nazad u kompaniju

Kada s plaćenog posla pređete u preduzetničke vode, teško se odreći stabilnosti plate. Međutim, prvi novac do kog dođete najbolje bi bilo da uložite nazad u kompaniju, proizvod i marketing.

Hiperaktivnost ne znači produktivnost

U prvoj godini poslovanja budite selektivni kada je riječ o tome na šta trošite vrijeme i resurse. Ne morate prihvatiti svaki posao koji naiđe. Prije prihvatanja svake poslovne ponude razmislite uklapa li se u vaš dugoročni plan.

Fokusirajte se na potrošače

Vaš temeljni cilj bi trebao da bude da pomognete krajnjem potrošaču. Prilagođavajte se njihovim potrebama i željama i uzmite u obzir svaku povratnu informaciju.

Izgradite mrežu poslovnih kontakata

Generalno govoreći, što više ljudi poznajete, ići će vam bolje. Pokušajte da dođete do vrhunskih stručnjaka u industriji kojom se bavite ili do onih koji su uspješno pokrenuli vlastiti biznis. Pritom budite obzirni prema njihovom vremenu. Širenje profesionalnih poznanstava otvara vam nove poslovne prilike.

Mjerite i prilagođavajte

U prvim danima resursi su znatno ograničeni stoga je ključno usmjeriti novac i vrijeme u pravom smjeru. Nikad nemojte da donosite zaključke na račun vlastitih pretpostavki – brojke su znatno sigurniji način donošenja zaključaka.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top