Vlasnik Ikea-e posle 40 godina platio porez u rodnoj Švedskoj | Ekonomist

Vlasnik Ikea-e posle 40 godina platio porez u rodnoj Švedskoj

Osnivač kompanije za proizvodnju namještaja Ikea, Ingvar Kamprad, prvi put je, posle više od 40 godina, platio porez u rodnoj Švedskoj.

Švedska je Kampradu naplatila porez za 2014. od šest miliona kruna (640.000 eura).

Najbogatiji Evropljanin, Ingvar Kamprad se, naime, posle četiri decenije dobrovoljnog egzila, vratio u domovinu koju je napustio da bi izbjegao visoke poreze.

Ovaj 89-godišnjak, koji je Švedsku napustio 1973, živio je najprije u Danskoj a potom u Švajcarskoj.

Osamnaest mjeseci nakon smrti supruge Margarete, 2011. godine, odlučio je da se vrati u otadžbinu.

Prema pisanju švedske štampe Kamprad je prijavio prihod od 17,7 miliona kruna (manje od dva miliona eura), od čega 1,2 miliona kruna na ime godišnjih prihoda od rada a 16,5 miliona kruna na ime prihoda od kapitala.

Na osnovu toga, državama mu je naplatla porez od šest miliona kruna, prenosi pariski dnevnik Figaro.

Procijenjeno bogastvo porodice Kampard iznosi oko 40 milijardi eura, a Ingvardovo na između tri do četiri miljarde eura.

Kamprad je 80-ih godina prošlog vijeka stvorio komplikovanu strukturu fondacija i različitih pravnih subjekata kako bi sačuvao i obezbijedio marku Ikea. On u suštini kontroliše sve firme i fondacije Ikee, iako tvrdi da mu imovina Ikee ne pripada.

Formalno njeni vlasnici su fondacija Sticting Ingka, sa sjedištem u Holandiji, i Interogo fondacija, čije je sjedište u Lihtenštajnu.

Sticting Ingka je vlasnik svih akcija Ikea grupe, kojoj pripada 90 odsto udjela u istoimenim robnim kućama širom svijeta.

Interogo fondacija je, posredstvom svojih zavisnih preduzeća, vlasnik koncepta i trgovinske marke Ikea. Kamprad upravlja Interogom preko nadzornog odbora.

Pored toga, Kampradovoj porodici pripada Ikano grupa, investiciona kompanija koja se bavi ulaganjem u nekretnine i pruža finansijske i usluge osiguranja i maloprodaje za Ikeu.

Gigant u proizvodnji namještaja, osnovan 1943, prema podacima na sajtu kompanije, ima 338 robnih kuća u 41 zemlji svijeta i zapošljava 154.000 ljudi.

Izvor:B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top