Vlasnik Alibabe: Ako ne želite da radite 12 sati dnevno, nemojte se ni prijavljivati | Ekonomist

Vlasnik Alibabe: Ako ne želite da radite 12 sati dnevno, nemojte se ni prijavljivati

Ako želite da raditi u Alibabi, morate da se pripremiti na 12-satni radni dan ili se nemojte ni truditi pridružiti nam se, poručio je na nedavnom sastanku osnivač i šef ove kompanije Džek Ma.

Naporni i stresni radni uslovi u kojima se od zaposlenih traži rad 6 dana nedjeljno od 9 ujutro do 9 uveče nijesu odlika samo te kompanije već i brojnih drugih kineskih kompanija čiji se radnici često osećaju iskorišćeno.

Ova kineska radna kultura, poznata kao 996, uzima svoj danak pa ljudi često izgaraju na poslu i ne ostaje im vremena za uživanje u životu, a uz takve uslove ne mogu niti razmišljati o porodici.

S kineskom tehnološkom industrijom povezane su priče o neočekivanoj smrti programera i osnivača start-up kompanija zbog brojnih prekovremenih radnih sati i stresa, komentari su Bloomberga na situaciju s radnim uslovima u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, piše Zimo.

Ali, oni koji žele da rade u Alibabi i drugim velikim kompanijama, nemaju neki izbor jer je Ma jasno rekao kako ne traži ljude koji će raditi osam sati dnevno, a internetski forumi prepuni su komentara nezadovoljnih i iscrpljenih radnika, poput ovog komentara na Weibu.

– Šefovi rade od 9 do 9, šest dana nedjeljno jer rade za sebe i njihovo bogatstvo raste, a mi tako radimo jer smo iskorišćavani i nijesmo plaćeni za prekovremeni rad – jedan je od komentara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top