Vlasnici skriveni iza kastodi računa trgovali za 301 milion eura

Poslovne banke, njih pet, je za račun građana i preduzeća sakrivenih iza kastodi računa do kraja septembra trgovalo hartije od vrijednosti za 301,5 miliona eura, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Na kraju prethodne godine vrijednost kastodi poslova kod poslovnih banaka bila je 234,9 miliona eura, piše Pobjeda. Promet na Montenegroberzi u prošloj godini iznosio je 47 miliona eura. Dozvolu za obavljanje kastodi poslova imaju Crnogorska komercijalna (CKB), Hipotekarna, Invest, Prva, Erste, NLB i Universal kapital banka.

Iz CBCG Pobjedi nije saopšteno koliko u bankarskom sektoru ima kastodi računa, jer monetarna institucija, kako su kazali njeni predstavnici, nema takvu evidenciju. Oni nijesu saopštili ni koliko se preduzeća i građana krije iza tih računa.

– CBCG ne raspolaže informacijama o klijentima za čiji račun kastodi banka obavlja kastodi poslove – rekli su predstavnici regulatora.

To stanje bi uskoro, vjerovatno naredne godine, trebalo da se promijeni i da se objelodane informacije ko se nalazi iza kastodi računa, ali još nije poznato do kog nivoa će te informacije biti dostupne.

Izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca predviđeno je formiranje registra stvarnih vlasnika kako bi se obezbijedio viši nivo pravne zaštite, transparentnost i integritet biznis ambijenta prilikom uspostvljanja poslovnog odnosa. Taj registar tokom naredne godine treba da formira Poreska uprava.

________________________________________________________________

Izvor: Pobjeda

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top