Vladina investiciona komisija utvrdila listu od 36 ključnih infrastrukturnih projekata | Ekonomist

Vladina investiciona komisija utvrdila listu od 36 ključnih infrastrukturnih projekata

Nacionalna investiciona komisija usvojila je danas užu listu od 36 ključnih, prioritetnih infrastrukturnih projekata vrijednih 2,13 milijardi eura. Nacionalna investiciona komisija je užu listu poslala Vladi na razmatranje i usvajanje.

– Uža lista sadrži osam projekata iz oblasti eneregtike vrijednosti 1,17 milijardi eura, šest projekata iz oblasti saobraćaja vrijednosti 789,6 miliona eura, tri projekta iz oblasti zaštite životne sredine vrijednosti 62,9 miliona eura, deset projekata iz oblasti društvenih djelatnosti vrijednosti 74,2 miliona eura i devet projekata iz oblasti ostala infrastruktura vrijednosti 28,3 miliona eura – navodi se u saopštenju Vlade.

Kada su u pitanju projekti iz oblasti energetike na listi se nalazi korišćenje hidropotencijala i upravljanje vodama slivova Drine, Pive, Tare, Ćehotine, Lima, Ibra i Morače sa hidroelektranama na Morači i Komarnici, crnogorski dio interkonekcije Italija – Crna Gora – Srbija/Bosna i Hercegovina, Jonsko-jadranski gasovod, projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja sa toplifikacijom grada Pljevalja. Među prioritetima je i unaprijeđenje energetske efikasnosti u javnim zgradama i projekat unaprijeđenja kvaliteta napajanja turističkih regija energijom.

– Iz oblasti saobraćajne infrastrukture na listi su obilaznice oko Budve i Tivta, most preko Veriga, nastavak rekonstrukcije željezničke pruge Bar – Vrbnica, dionica Mateševo – Andrijevica autoputa Bar – Boljare, razvoj aerodroma Tivat i dionica puta Šćepan Polje – Plužine – navodi se u Vladinom saopštenju.

Kada se govori o oblasti zaštite životne sredine, na listi su unaprijeđenje vodosnabdijevanja Cetinja i Pljevalja, prečišćavanje otpadnih voda na Cetinju, u Bijelom Polju, Plavu i Rožajama, kao i različiti projekti tretiranja otpada u Baru, Rožajama, Kolašinu, Beranama i Mojkovcu.

Takođe, na utvrđenoj listi su i brojni projekti koji se odnose na društvenu djelatnost.

– Iz oblasti društvenih djelatnosti među projektima sa uže liste su izgradnja zatvora u sjevernoj regiji, unaprijeđenje efikasnosti sudstva, specijalna zdravstvena ustanova u ZIKS-u, izgradnja jedinstvenog informacionog sistema pravosuđa (ISP), izgradnja zgrade Državnog tužilaštva u Podgorici kao i rekonstrukcija ili dogradnja vrtića u Podgorici, Kotoru i Bijelom Polju – dodaje se u saopštenju.

Prioritetna je i gradnja dvije osnovne škole u Podgorici, gimnazije u Podgorici, Ulcinju i Baru, kao i rekonstrukcija podgoričkog Studentskog doma. Iz oblasti ostale infrastrukture na užoj listi su Naučno tehnološki park Vlade i Univerziteta Crne Gore, rekonstrukcija Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“, zgrade zatvora u Starom gradu Kotoru, sanacija zgrade Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“, zgrada Državnog arhiva, infrastrukturno opremanje biznis zona u Mojkovcu i Kolašinu.

Iz Vlade je saopšteno da je data saglasnost da se na jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata uvrste i projekti Međunarodni institut za razvoj održivih tehnologija na prostoru jugoistočne Evrope sa misijom Nauka za mir i izgradnje dva objekta za tri klinike Kliničkog centra Crne Gore – za infektivne bolesti, dermatovenerologiju i za psihijatriju. Procijenjena vrijednost izgradnje objekata klinika iznosi 7,4 miliona eura.

Komentariši

Top