Vlada utvrdila Predlog zakona: Smanjenje stope doprinosa za zdravsteno osiguranje na teret poslodavca | Ekonomist

Vlada utvrdila Predlog zakona: Smanjenje stope doprinosa za zdravsteno osiguranje na teret poslodavca

lada Crne Gore je na juče održanoj 125. sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, utvrdila Predlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojim se predlaže smanjenje stope doprinosa za zdravsteno osiguranje na teret poslodavca sa 4,3 na 2,3 odsto, saopšteno je iz Vlade.

– Predlog je, uz povećanje minimalne zarade, dio cjelovitog rješenja koje je kreirano sa ciljem da se unaprijedi standard zaposlenih, a da se istovremeno ne uspori rast zaposlenosti i konkurentnosti privrede. U diskusiji je naglašeno da će se ovim rješenjem postići neutralan efekat na budžet u srednjem roku i obezbijediti ostvarenje prihoda projektovanih u procesu fiskalne konoslidacije – navodi se u saopštenju.

Vlada je, kako dodaju, utvrdila i Predlog zakona o potvrđivanju Protokola iz 2005. godine o izmjenama i dopunama Konvencije o suzbijanju nezakonitih radnji uperenih protiv bezbjednosti pomorske plovidbe, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Protokola iz 2005. godine o izmjenama i dopunama Protokola o suzbijanju nezakonitih radnji uperenih protiv bezbjednosti nepokretnih platformi koje se nalaze u epikontinentalnom pojasu.

Predloženim zakonima se, u skladu sa međunarodnim standardima, dodatno unapređuje nacionalni pravni okvir za sprečavanja svih oblika terorističkih akata uperenih protiv brodova, čime se smanjuje rizik po putnike, posadu i lučko osoblje na brodovima i u lučkim područjima. Konstatovano je da Crna Gora i na ovaj način doprinosi globalnim naporima u borbi protiv svih oblika terorizma.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top