Vlada usvojila odluku o ovogodišnjem projektu 1000+ | Ekonomist

Vlada usvojila odluku o ovogodišnjem projektu 1000+

Vlada Crne Gore odlučila je da će u ovogodišnjem Projektu 1000+ stanova prioritet imati ranjive kategorije.

To su samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici, navodi se u Odluci o bližim kriterijumima i postupku dodjele dugoročnih kredita fizičkim licima radi obezbjeđenja stana, koju je danas usvojila Vlada.

Vaučeri se raspodjeljuju sljedećim ciljnim grupama na način što 40% ide korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30% bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života i 30% ostalim korisnicima.

Kupoprodajna cijena metra kvadratnog ne može biti veća od 1.100,00 eura. Rok za vraćanje kredita je 20 godina uz fiksnu kamatu od 2, 99 odsto godišnje. Učešće u kreditu nije obavezno. Iznos anuiteta za otplatu dugoročnog kredita za kupovinu stambenog objekta ne može preći iznos od 50 odsto ukupnih neto mjesečnih prihoda podnosioca zahtjeva, odnosno porodičnog domaćinstva u slučaju udruživanja sredstava.

 

Komentariši

Top