Vlada predlaže da Ustavni sud podrži smanjenje naknada za majke | Ekonomist

Vlada predlaže da Ustavni sud podrži smanjenje naknada za majke

Protest majki ispred Skupštine

Vlada Crne Gore donijela je zaključak kojim predlaže Ustavnom sudu da odbaci inicijative za ocjenu ustavnosti odluke o umanjenju naknada majkama.

Iz Vlade je saopšteno da su razmotrili više predloga za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti člana 176b Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koji se odnosi na naknade po osnovu rođenja troje ili više djece, i zaključili da Ustavnom sudu dostave mišljenja Ministarstva rada i socijalnog staranja, na čijem čelu je Kemal Purišić, da osporena odredba Zakona nije nesaglasna sa Ustavom Crne Gore, te se predlaže da Ustavni sud donese rješenja kojim se ne prihvataju podnijete inicijative.

Ustavnom sudu su podnijete četiri inicijative za ocjenu ustavnosti sporne odluke kojom se naknade smanjuju sa 336 na 264 i sa 192 na 144 eura, a podnijeli su ih poslanici Demosa, Unija slobodnih sindikata, Forum žena Demokratske narodne partije i Milan Doderović iz Podgorice.

Predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković nedavno je izjavio da predmeti o naknadama nemaju prioritet, dok je Unija slobodnih sindikata apelovala na Sud da hitno odluči o inicijativama za ocjenu ustavnosti Zakona kojim se smanjuju naknade majkama. Takođe, oni su upozorili da će, u slučaju da sporne izmjene ostanu na snazi, doći do brojnih sporova štetnih po budžet.

Podsjećamo, u Vladi odluku o smanjenju naknada pravdaju javnim interesom i mikrofinansijskom stabilnošću, što je od opšteg interesa, dok majke već deveti dan protestuju ispred Skupštine Crne Gore protiveći se pomenutoj odluci.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top