Vlada podržala predlog aneksa o saradnji sa A2A | Ekonomist

Vlada podržala predlog aneksa o saradnji sa A2A

Vlada Crne Gore u četvrtak je na sjednici potvrdila predlog aneksa ugovora o saradnji sa italijanskom kompanijom A2A u Elektroprivredi, čime se ugovor produžava za šest mjeseci, odnosno do sredine godine.

Kako saznaje list Vijesti, ovaj predlog će biti poslat na usvajanje Skupštini, a poslanici će se o tome izjašnjavati do 31. marta.

O predlogu aneksa ugovora, koji je istekao 31. decembra, javnost, kako piše list, nije obaviještena, niti je ta tačka najavljena u dnevnom redu za sjednicu Vlade.

Sjednici u četvrtak nije prisustvovala ministar ekonomije Dragica Sekulić, koja je nadležna za sektor energetike, jer je bila na službenom putu u Bakuu.

Prema nezvaničnim informacijama, Italijani aneksom dobijaju pravo upravljanja EPCG još šest mjeseci i moguće dio dividende od 40 miliona eura.

Kompanija A2A bi, nakon isteka produženog ugovora, dobila mogućnost da izađe iz EPCG za značajno više od 250 miliona eura, koliko iznosi put opcija koju je dogovorio raniji Vladin pregovarački tim.

Akcionarskim ugovorom, koji je važio do 31. decembra prošle godine, ustanovljeno je pravo preče kupovine. To podrazumijeva da je A2A obavezna da obavijesti Vladu o eventualnoj namjeri da proda akcije, sa jasnim informacijama ko je kupac i pod kojim uslovima, a država će, ako joj kupac ne odgovara, iskoristiti pravo preče kupovine.

Pravo preče kupovine ostaje na snazi i kada istekne ugovor.

U vlasničkoj strukturi EPCG država Crna Gora učestvuje sa 57, a italijanska kompanija 41 odsto udjela.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top