Vlada određuje ko će raditi nedjeljom

Skupštinski Odbor za ekonomiju podržao je juče izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se uvodi neradna nedjelja i predložio parlamentu da ga usvoji, piše Pobjeda.

Podzakonskim aktom koji će usvojiti Vlada biće definisani izuzeci, odnosno precizirano ko će raditi nedjeljom i državnim i drugim praznicima.

Ministarstvo ekonomije predložilo je amandman koji je Odbor podržao, a kojim je definisano da se trgovina na veliko i malo može obavljati nedjeljom i praznicima u kojima se vrši trgovina robe koja je neophodna radi obezbjeđenja svakodnevnih životnih potreba građana.

Dio amandmana kojim je bilo precizirano da će raditi apoteke, benzinske stanice, pekare, cvjećare, pijace, mjesta za prodaju štampe i slično nije dobio podršku i traženo je da se briše, sa obrazloženjem da bi taj dio amandmana mogao izazvati zabunu.

Generalna direktorica za unutrašnje tržište u Ministarstvu ekonomije Biljana Jakić kazala je da je predlagač amandmana prihvatio zahtjev Odbora za ekonomiju.

– Vrste prodajnih objekata i mjesta koja će moći da rade bliže će biti utvrđena propisom koji donosi Vlada i u donošenje te odluke biće uključeni svi resori kako bi dokument bio što kvalitetniji – objasnila je Jakić.

U zakonu je, kako je objasnila, napravljena i izmjena koja se odnosi na trgovinu na malo i na prijavu trgovine.

Takođe je kazala da su ih predstavnici Unije slobodnih sindikata obavijestili da ne smatraju da će doći do smanjenja zaposlenih, jer je u trgovini evidentan nedostatak radnika.

Odbor je podržao i predlog zakona o porezu na nepokretnost.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top