Vlada odlučila: Računi za struju manji do pet odsto, minimalna zarada se povećava

Naknada za obnovljive izvore energije (OIE 1) na računima za električnu energiju biće ukinuta od 1. juna, saopštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Kako procjenjuju u Vladi primjenom nove odluke računi će biti umanjeni od 1,5 do 5 odsto.

– Prosječan račun u 2018. je iznosio 34,36 eura što znači da će prosječan građanin koji je prosječno trošio u 2018. nakon 1. juna imati pojeftinjenje na računu od nekih pet odsto – saopštila je Sekulić nakon sjednice Vlade.

Vlada Crne Gore je takođe na današnjoj sjednici donijela odluku o utvrđivanju minimalne zarade u neto iznosu od 222 eura, na osnovu prijedloga koji je konsenzusom utvrdio Socijalni savjet.

– Povećanje minimalne zarade će se, shodno dogovoru primjenjivati od 1. jula ove godine – kazao je ministar rada Kemal Purišić nakon sjednice Vlade.

Kako je dodao, analize koje su radila sva tri socijalna partnera su pokazale da povećanje minimalne zarade sa 193 na 222 eura u neto iznosu, uz istovremeno smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje od dva osto ima najmanje negativne efekte za poslodavce, ali i najmanji negativni uticaj na zapošljavanje i crno tržište.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top