Vlada i A2A još se nijesu dogovorile o saradnji u EPCG | Ekonomist

Vlada i A2A još se nijesu dogovorile o saradnji u EPCG

Predstavnici Vlade Crne Gore i italijanske kompanije A2A još uvijek nijesu našli zajedničko rješenje o nastavku saradnje u Elektroprivredi Crne Gore.

Pregovori nijesu urodili plodom, a kako Dnevne novine nezvanično saznaju, uskoro se očekuju novi sastanci na kojima će još jednom čelni ljudi firme A2A i funkcioneri naše Vlade pokušati da dođu do dogovora kojim će obje strane biti zadovoljne.

Kako je već ranije objavljeno, Italijani i Vlada Crne Gore pregovaraju u tri opcije. Jedna od opcija je formiranje crnogorskog menadžmenta, zatim formiranje mješovitnog menadžmenta, kao i mogućnost da u menadžmentu Elektroprivrede participira predstavnik italijanske kompanije.

Pored toga, glavni kamen spoticanja u pregovorima je i dalje realizacija projekta gradnje drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima. Za Vladu ovaj projekat je i dalje prioritet, dok je A2A i dalje protiv toga.

Prema riječima vicepremijera Vujice Lazovića, uskoro se očekuju intenzivniji pregovori sa Češkom eksportnom bankom u pogledu dogovora o finalizaciji finansijskih uslova za realizaciju projekta izgradnje drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima.

“Ako u međuvremenu, sve dok ne potpišemo ugovor sa Češkom eksportnom bankom, italijanska kompanija A2A predloži neko drugo, za nas prihvatljivo rješenje, spremni smo na dalju saradnju sa njima. Namjera nam je da sačuvamo to partnerstvo, ali ne nauštrb naših strateških interesa, a jedan od tih interesa je i izgradnja drugog bloka Te Pljevlja” kazao je nedavno Lazović.

Škoda Praha je pobijedila na tenderu za izgradnju drugog bloka, koja će košta ti 338,5 miliona eura.

Izvor: Dnevne novine

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top