Vlada Francuske pozvala žute prsluke da ne protestuju za vikend | Ekonomist

Vlada Francuske pozvala žute prsluke da ne protestuju za vikend

Francuska vlada poslala je danas poziv “žutim prslucima” da ne protestuju ovaj vikend, nakon napada na Božićnom sajmu u Strazburu.

Portparol vlade Benjamin Grivo kazao je da neće zabraniti proteste u subotu, već je umjesto toga pozvao “žute prsluke” da ne protestuju.

– Na njima je odluka. Ljudima je pametnije da brinu o svojim kompanijama prije kraja godine. Zabrana ne bi bila razumna odluka, jer neće spriječiti ljude da uništavaju i kradu – dodao je on.

Demonstranti u žutim fluorescentnim prslucima održali su proteste i blokirali puteve širom Francuske od sredine novembra, prvobitno protestujući protiv povećanja poreza na gorivo.

Nakon više od tri nedjelje protesta i dvije subote velikih nemira u Parizu, francuski predsjednik Emanuel Makron priznao je da nije dovoljno brzo povećao platežnu moć radnika od njegove izborne pobjede prošle godine. U televizijskom obraćanju iz Jelisejske palate, Makron je obećao poresku olakšicu na sve bonuse koji dolaze na kraju godine i potpuno izuzeće od poreza i davanja na isplate prekovremenih sati.

Uprkos ovim ustupcima, mnogi  “žuti prsluci”, koje su intervjuisali francuski mediji, kažu da nastavljaju i dalje sa protestima.

Pucnjava u utorak na strazburškom Božićnom sajmu odnijela je tri života, a jedna osoba je u komi.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top