Vlada daje prednost zaduživanju na domaćem tržištu | Ekonomist

Vlada daje prednost zaduživanju na domaćem tržištu

Sve obaveze u narednoj godini će se nesmetano servisirati, a Vlada će prednost prilikom zaduživanja dati domaćem tržištu i izdavanju lokalnih obveznica, saopštio je ministar finansija, Darko Radunović.

“Druga garancija Svjetske banke (SB) zavisiće od naših rezultata reformi u upravljanju javnim finansijama, tržištu rada, penzijskom i finansijskom sektoru. Od SB se očekuje do 15 miliona eura kredita za smanjenje prekobrojnih u državnoj administraciji”, kazao je Radunović.

On je, odgovarajući na pitanje hoće li moći nesmetano da se otplaćuju rate javnog duga koje budu dospijevale dogodine, kazao da će se dospjele obaveze nesmetano servisirati tokom naredne godine.

“Vlada će u narednoj godini nedostajuća sredstva za finansiranje budžeta obezbijediti u cilju otplate duga i obaveza iz prethodnog perioda i finansiranja kapitalnog budžeta, prvenstveno izgradnje prioritetne dionice autoputa. U toku naredne godine, ukupne obaveze po osnovu glavnice rezidentima i nerezidentima iznosiće 373,6 miliona eura, dok će otplata kamate i drugih troškova iznositi 95,75 miliona”, precizirao je Radunović.

Takođe, ukupna obaveza po osnovu otplate obaveza iz prethodnog perioda iznosi 18,5 miliona. Za otplatu duga tokom naredne godine biće korišćeni depoziti ostvareni u ovoj, koji se procjenjuju u iznosu od 180 do 200 miliona.

“Tokom naredne godine sredstva za finansiranje budžeta biće obezbijeđena iz postojećeg depozita, kao i zaduženjem na finansijskom tržištu, prvenstveno u okviru već postojećih ugovora, poput ugovora o kreditu za autoput Bar – Boljare, prioritetna dionica Smokovac – Uvač – Mateševo”, objasnio je Radunović.

Prema njegovim riječima, pored kredita za autoput i ostale razvojne projekte, u cilju obezbjeđivanja nedostajućih sredstava, prednost će se dati domaćem tržištu i izdavanju lokalnih obveznica, sa različitim periodima otplate.

Takođe, u obzir dolaze komercijalni aranžmani sa domaćim bankama, zavisno od interesovanja banaka i uslova pod kojima će se sredstva obezbjeđivati.

Radunović je, odgovarajući na pitanje da li je već izvjesno da će Crna Gora dobiti i koliku garanciju SB za novo zaduživanje, kazao da država, u cilju dobijanja druge garancije Svjetske banke za razvojnu politiku, sprovodi reforme u dva stuba koji se odnose na jačanje fiskalne održivosti i ukupne finansijske otpornosti ekonomije.

“Budući da se reforme sprovode u više oblasti, od upravljanja javnim finansijama, preko tržišta rada i penzijskog sistema, do reforme finansijskog sektora, sprovođenje tih reformi će uticati na dobijanje druge garancije Svjetske banke. Cilj dobijanja garancije je da Crnoj Gori obezbijedi povoljna sredstva za refinansiranje dijela javnog duga koji dospijeva 2020. godine”, kazao je Radunović.

On je, odgovarajući na pitanje da li, poslije vraćanja akcize na duvanske proizvode, ima signala da će se smanjiti siva ekonomija i povećati prihodi budžeta, kazao da je još rano govoriti o efektima smanjenja akciznog opterećenja na cigarete, ali ono što svakako jeste srednjoročan cilj to je stvaranje stabilnog tržišta za akcizne obveznike, smanjenje prostora za nelegalnu trgovinu kao i obezbjeđenje izvjesnijih budžetskih prihoda.

“Kada je u pitanju nivo ‘sivog tržišta’ kod prometa cigaretama, Ministarstvo finansija prati količine akciznih markica koje su poručili akcizni obveznici kod Uprave carina, kao i podatke o uvozu cigareta. Prema podacima Uprave carina u septembru i oktobru, ostvaren je rast od 23 odsto što svakako ohrabruje kada je u pitanju ukupna naplata po osnovu akciza”, rekao je Radunović.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top