Vlada Australije jača poresku disciplinu | Ekonomist

Vlada Australije jača poresku disciplinu

Australija je u ponedjeljak najavila da će pokrenuti istragu kako bi utvrdila nastoje li velike multinacionalne kompanije prebacivanjem zarade u inostranstvo da smanje svoje poreske obaveze, a pod lupom bi trebalo da se nađe 30 kompanija.

Ministar finansija Australije Joe Hockey prošle godine je ustvrdio da praksa prebacivanja dobiti predstavlja krađu, a u ponedjeljak je najavio da će novi propisi, usmjereni na suzbijanje takve prakse, biti objavljeni u utorak prilikom predstavljanja prijedloga proračuna za iduću godinu.

– Vlada će uključiti nove mjere za jačanje porezne discipline u proračun – kazao je Hockey,  dodavši da će zakon o suzbijanju izbjegavanja poreza u velikim kompanijama biti fokusiran na aktivnosti 30 identifikovanih kompanija. – Te kompanije preusmjeravaju dobit ostvarenu u Australiji izvan zemlje kako bi izbjegle ili smanjile poreske obveze- navodi ministar.

Nije naveo imena kompanija ni iznos prihoda za koji se vlada ipak nada da će ostvariti na ime tih poreza, kazavši tek da je poreska uprava mjesecima istraživala neke od najvećih svjetskih kompanija.  Utvrđeno je da su kompanije u inostranstvo prenijele milijarde dolara dobiti kako bi smanjile poreske obveze u Australiji, pri čemu uobičajeni scenario predviđa poslovanje u Australiji, a izdavanje računa u Singapuru.

-Novac se potom prebacuje u Irsku i koriste se prednosti niza različitih poreskih režima u EU vezano za rojalitete, tumači Hockey. – Sve je osmišljeno kako bi se izbjeglo plaćanje poreza u Australiji na dobit ostvarenu u Australiji, dodaje.

Prema novim zakonima porezni povjerenik će biti ovlašten da traži povrat neplaćenih poreza i da određuje kazne u visini 100 posto neplaćenih poreza plus kamate.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top