Vjetropark na Možuri do kraja marta počinje probni rad | Ekonomist

Vjetropark na Možuri do kraja marta počinje probni rad

Početak probnog rada vjetroelektrane Možura planiran je za kraj marta, a rezultat dosadašnjeg funkcionalnog ispitivanja 23 vjetrogeneratora je pozitivan, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu ekonomije.

U tom resoru čekaju potvrdu i nalaz energetskog inspektora kako bi energetski objekat u Ulcinju počeo testnu proizvodnju.

– Ispitivanje još traje. Probni rad nije počeo, a za vrijeme njegovog trajanja izvršiće se provjere usklađenosti sa mrežom – kazali su u Ministarstvu i dodali da se početak komercijalne proizvodnje struje očekuje polovinom godine, tačnije do kraja juna.

Nakon probnog rada, Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdaće upotrebnu dozvolu za vjetropark na Možuri, čiji je investitor malteška kompanija Enemalta plc, a glavni izvođač radova kineska firma Shangai Electric Power Engineering.

Puštanje vjetroelektrane Možura u probni rad najavljivano je tri puta i to za septembar, novembar i decembar prošle godine.

U Ministarstvu ekonomije za Dnevne novine navode da je do danas, od predviđenih više od 89 miliona eura, u projekat investirano 86 miliona.

– Vrijednost investicije u vjetroelektranu Možura je 86 miliona eura do današnjeg dana – kazali su u resoru Dragice Sekulić.

Ugovorom o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroparka, koji je Crna Gora prije osam godina potpisala sa španskom kompanijom Fersa Energias Renovables i podgoričkom firmom Čelebić, državno zemljište dato je u zakup na 20 godina za potrebe izgradnje vjetroelektrane instalisane snage 46 megavati.

– Cijena godišnjeg zakupa, u skladu sa ponudom investitora, iznosi ukupno 186.057 eura, odnosno 0,37 centi po kvadratu i plaća ga investitor u četiri jednake rate – istaknuto je u informaciji o realizaciji ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura.

Država se ugovorom obavezala da će otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biti zagarantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i neće biti manja od 95,99 eura po megavatsatu.

Puštanje vjetroelektrane Možura u probni rad najavljivano je tri puta i to za septembar, novembar i decembar prošle godine.

_______________________________________________________________________________

Izvor: DN

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top