Vjetroelektrane doprinose klimatskim promjenama | Ekonomist

Vjetroelektrane doprinose klimatskim promjenama

Vjetroelektrane, koje su stvorene kao alternativa fosilnim gorivima, ipak doprinose klimatskim promjenama zbog načina na koji preraspoređuju toplinu i vlagu u atmosferi, prema istraživanju objavljenom u četvrtak.

Naučnici sa Univerziteta Harvard utvrdili su da bi snabdijevanje strujom čitavih Sjedinjenih Država vjetroelektranama dovela do porasta temeprature od 0,54 stepena Celzijusova na lokacijama na kojima su te elektrane smještene te za 0,24 stupnja širom Sjedinjenih Država.

“Vjetar je bolji od uglja po svakom ekološkom kriteriju no to ne znači da je njegov uticaj zanemarljiv”, kaže David Keith, autor studije objavljene u Jouleu.

Za poređenje prosječna globalna temperatura porasla je za oko jedan stepen od kraja 19. vijeka.

Pariški klimatski sporazum poziva zemlje da ograniče porast temperature na ne više od 1,5 do dva stepena Celzijusova kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice po okolinu.

Već su ranije sprovedena istraživanja koja su proučavala uticaj vjetroelektrana na klimatske promjene. Tako je nedavna studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Science, zaključila da bi pokrivanje saharske pustinje vjetroelektranama uticalo na lokalnu temperaturu, padavine i vegetaciju.

Naučnici s Harvarda kažu da bi postavljanje solarnih panela, koji proizvode istu količinu energije, imalo deset puta manji učinak na okolinu od vjetroelektrana.

“Podjednaki učinak vjetroelektrana na klimu je trenutan dok se ekološke koristi od tog izvora energije polako akumuliraju”, kaže Keith.

“Ukoliko planirate vjetroelektrane na deset godina energija iz vjetra u nekim pogledima utiče na klimu snažnije od uglja ili plina. Ako planirate vjetroelektrane na hiljadu godina onda je struja iz vjetra mnogo čišća od uglja ili plina”.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top