Viva la República Bolivariana de Venezuela

Demokratija trpi štošta. Tome smo svi svjedoci. Ali, da 5. januara položiš zakletvu na mjestu predsjednika Nacionalne skupštine, pa se samo par dana nakon toga, preciznosti radi 23. januara, vineš i samoproglasiš sa te pozicije na poziciju predsjednika države, to onda dobija već neke druge obrise. Da dam sebi slobodu i da kažem da cijela priča ima obrise bezobrazluka, prije svega političkog, a onda i interesne obrise, lične, unutrašnje, inostrane, državne svakako ne… Da se ne lažemo ništa.

Samozvani predsjednik

Opet, preciznosti radi, ovaj u uvertiri, generalija bez i samoustoličeni, je baš niko drugi do Huan Guaido. Mlad, poletan, inženjer, tehničar, političar… Sta biste više? Baš je on sam sebe u Bolivarskoj Republici Venecueli, u Karakasu, proglasio predsjednikom. Smjelo, ali opet nešto što demokratija ne poznaje. Naime, to pomenuto tijelo čiji je prvi među jednakima bio, dakle skupština, jedina je institucija u toj državi koja je pod kontrolom opozicije. Sve ostalo je u rukama predsjednika Nikolasa Madura, koji je prošle godine na izborima voljom građana izabran na period od šest godina. Čista posla, da se razumijemo.

Nego, nezadovoljstvo njegovom politikom kuljalo je na ulicama Karakasa ali i drugih tamošnjih gradova, a mlađani i na sve to poletni predsjednik zakonodavnog doma, iskoristio je to i sam sebe ustoličio. Jednu neodumicu imam sad u svemu, on je i predsjednik te važne državne institucije i predsjednik države? Lijepo. I ne znam zašto se Maduro čudi. Ipak mu je protivnik mlađi i sa više energije jer se zna šta mladost nosi sa sobom, a istupajući u javnosti stekao sam utisak koliko je Guaido ne politički uobražen, već nabijeđen, da čak ima moć teleportovanja. No, univerzum zna da iznenadi… Ono što me još buni, ako je Guaido predsjednik (mislim države, jer je on sad dvojbeni predsjednik), zašto se nije uselio u Miralores, inače oficijelnu predsejdničku palatu u kojoj boravi , gle čuda, Maduro.

Nego, možda mu ovo nepromišljeno samoproglašenje treba oprostiti ili pak faskturisati na godine ili nešto drugo, ali šta da se oprašta? On misli na svoju državu i to radi, kako tvrdi, iz razloga što su urušena ljudska prava, ekonomska i finansijska slika naružene ili na ivici provalije, a najviše ga bode trn zvani Nikolas Maduro i očigledno da mu ova fotelja šefa parlamenta nije bila udobna, pa je poželio da sjedi u onoj, u Miraloresu. Ali, mladi dvojaki predsjednik je znao da tu sjedi već neko. Nije li malo ružno i nevaspitano dizati nekog starijeg sa stolice da bi ti sjeo? Jeste. Ali, demokratija…

Za i protiv

Podrška za novog, od strane sebe, proglašenog predsjednika i priznanje njemu, stigli su među prvima od SAD, Brazila, Perua, Argentine, Kolumbije… SAD tradicionalno ne voli Madura, pa ova reakcija i nije začudila. Čude li se možda pravo i pravda pred ovakvim priznanjem? Vjerujem da je odgovor potvrdan. Nego, za neke nus pojave i u tom dijelu potreban je protek vremena. SAD su zarad istih razloga i jada na koje se poziva Guaido, njega priznale. Lijepo je kad se ljudi danas slažu, jer je pojava te vrste rijetka, bili ili ne u pravu… Osim navedenih, postavljajući ultimatume, i određeni broj zemalja EU je priznao Guaida za sekundarnog predsjednika, je li tako, a sve uz napomenu da je to privremeno dok se na izborima ne izabere novi šef države, iako je nacija Venecuele o tome odlučivala prethodne godine. Učinili su to Francuska, Španija, Holadnija, Austrija, Češka, parlament EU… Razlozi i jadi isti kao kod prvog, drugih i tako u krug. Obavještajne službe za jade i razloge ne mare. One samo izvršavaju naredbe, sa koje god adrese te srane službe dobijale iste. Tako je, kako je.

Ali, niko ne da svoje. Iskren da budem, ne bih ni ja, a ni vi ako ćemo pravo da zborimo. Nikolas Maduro neće da odstupi sa funkcije na koju ga je izabrao njegov narod i to većinom glasova sopstvene volje. Uz njega su stali Rusija, Kina, Iran, Meksiko, Bolivija, ali i jedna moćna NATO članica, Erdoganova Turska. Osjećaj emaptije je čudo. Zna Erdogan šta to znači. Ruski i kineski ostanak uz Madura zakomplikovao je i pomrsio konce Guaidu i ostalima, jer stvari neće ići tako glatko. Bar ne kako to tvrde ove dvije svjetske sile. Da li im je za vjerovati ili ne, ostaje na stand by-u.

Ono što otežava poziciju Dvojakog jeste i to što, kako smatraju tamošnji stručnjaci, nedostatak političke vizije i oni ukazuju na njegov konfuzan prvi govor na mjestu predsjednika parlamenta, prepun retoričkih strijela usmjerenih ka Maduru, ali bez konkretnih koraka o tome kako se izboriti sa nedaćima.

Dalje ruke od mene

Poruku na sva dešavanja imao je i predsjednik Maduro koji ovih dana obilazi jedinice vojske svoje zemlje, koja je ostala, bitno je napomenuti ovaj detalj, lojalna njemu. Uzaludni su, bar do sad, bili apeli Guaida da će amnestirati sve one iz redova vojske koji okrenu leđa Maduru. Na taj marketinško-politički trik nisu “nasjeli” vojnici.

Za cjelokupnu situaciju, koja je na ulicama gradova Venecuele režirala kadrove nasilnih demonstracija, ali i za sad neuspjeli pokušaj samoinstalacije Huana Guaida na njegovu poiziciju, aktuelni predsjednik optužuje SAD i predsjednika Trampa.

– Ja sam ustavni predsjednik Venecule. SAD finansira i hoće da realizuje puč. Sve to dolazi direktno od strane predsjednika Trampa. Ne dozvolimo da se desi Vijetnam u Latinskoj Americi. Amerika hoće da stavi ruku na naša prirodna bogatsva, prije svega na naftu čije rezerve Venecuela posjeduje, kao što su uradili u Iraku i Libiji. Opet, molim narod Amerike da ne dozvoli novi Vijetnam i dalje ruke od nas! Živjela Bolivarska Republika Venecuela – bio je jasan predsjednik Maduro.

Infromisanja radi, Venecuela zauzima prvo mjesto po rezervama nafte u svijetu. Pored toga, značajna bogatstva predstavljaju i prirodni gas, rude gvožđa, zlata i drugi prirodni resursi…  Ovo nema veze sa Amerikom, samo informišem javnost i dijelim svoja saznanja. Čisto da ne pomislite nešto…

Neka Guaido i ostali ne zamjere, ali završiću citirajući aktuelnog predsjednika Madura.

I ja kažem: Viva la República Bolivariana de Venezuela !

 

Komentariši

Top