Više od 100 lidera upozorilo svijet na „robote-ubice“ | Ekonomist

Više od 100 lidera upozorilo svijet na „robote-ubice“

Više od 100 lidera u oblasti tehnologije, među kojima i direktor kompanija Spejs eks (Space X) i Tesla motors Ilon Mask, upozorili su danas na „robote-ubice“ i opasnosti vještačke inteligencije.

U otvorenom pismu 116 lidera u industriji robotike i vještačke inteligencije iz cijelog svijeta su ocijenili da smrtonosno autonomno oružje prijeti da postane „treća revolucija u ratovanju“, prenosi BBC.

Ilon Mask, osnivač i izvršni direktor aeronautičke kompanije Spejs eks i suosnivač i direktor kompanije za proizvodnju automobila Tesla motors je i ranije upozoravao na opasnosti vještačke inteligencije, koju je opisao kao „najveću egzistencijalnu prijetnju“ po čovječanstvo.

Među potpisnicima pisma je i Mustafa Sulejman, suosnivač kompanije DipMajnd (DeepMind), koja razvija program koji uči kako da igra video igre na način sličan ljudima.

Potpisnici pisma su pozvali Ujedinjene nacije da „spriječe trku u naoružavanju“ smrtonosnim autonomnim oružjem.

„Jednom kada bude napravljeno, oružani sukob će se voditi u razmjeri većoj nego ikad i brzinom koju ljudi ne mogu da shvate. To može da bude oružje terora, oružje koje despoti i teroristi koriste protiv nevinih stanovnika i oružje hakovano da djeluje na nepoželjan način“, navedeno je u pismu.

To buduće oružje, nazvano „roboti-ubice“, predstavlja mašine programirane da pogađaju ljude ili mete, a koje na ratištu rade potpuno samostalno.

„Nemamo mnogo vremena da djelujemo. Jednom kada Pandorina kutija bude otvorena, biće teško zatvoriti je“, upozorili su tehnološki lideri.

Strah od razvijanja vještačke inteligencije i opasnosti od mašina pojačan je proteklih godina s većom upotrebnom tehnologije u ratovima.

Grupa UN koja ispituje autonomno oružje trebalo je da se sastane danas, ali je sastanak odložen vjerovatno do novembra.

Slično pismo upozorenja na opasnosti od autonomnog oružja objavljeno je 2015, a potpisali su ga, između ostalih, Mask, britanski fizičar Stiven Hoking i suosnivač Epla Stiv Voznijak.

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top