Više od 100 kineskih poslanika su milijarderi | Ekonomist

Više od 100 kineskih poslanika su milijarderi

Među vodećim članovima kineskog parlamenta je više od 100 milijardera.

Sa druge strane, 209 najbogatijih u svojim rukama drži bogatstvo jednako godišnjem bruto domaćem proizvodu Belgije, prema rezultatima istraživanja magazina Hurun riport iz Šangaja.

Od preko 5.100 delegata zastupljenih u dva doma parlamenta, njih 209 posjeduje pojedinačno bogatstvo u vrijednosti od preko dvije milijarde juana (290 miliona dolara), a njihovo ukupno bogatstvo od 507 milijardi dolara odgovara godišnjem BDP-u Belgije i Švedske, ako se uzmu u obzir podaci Svjetske banke o BDP-u tih zemalja.

Kako prenosi agencija Frans pres, među bogatim članovima parlamenta je najviše biznismena, a ne političara koji su proveli karijeru u okviru partijskog aparata.

Uprkos velikoj antikorupcionoj kampanji pokrenutoj na zahtjev predsednika Si Đinpinga 2013. godine, bogatstvo ljudi u vrhu Svekineskog narodnog kongresa i Kineske narodne političke savjetodavne konferencije raslo je u tom razdoblju brže od kineske ekonomije, cijena nekretnina i plata, zaključuje se u izveštaju Huruna.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top