Više nema dileme: Evrozona u deflaciji | Ekonomist

Više nema dileme: Evrozona u deflaciji

Potrošačke cijene u evrozoni su u februaru pale za 0,2 % na godišnjem nivou, saopštila je evropska služba za statistiku Evrostat, potvrđujući tako raniju procjenu.

Na mjesečnom nivou, inflacija u evrozoni je, prema podacima Evrostata, u februaru porasla za 0,2 odsto, što je blago iznad prognoza ekonomista koji su očekivali rast od 0,1 odsto, prenosi agencija Rojters.

Bazna inflacija, iz koje su izuzete promjenljive cijene energenata i hrane, iznosila je u februaru 0,8 odsto na godišnjem nivou, čime su potvrdjene prethodne procjene Evrostata. To je, međutim, iznad projekcija ekonomista koji su očekivali rast od 0,7 odsto.

Na mjesečnom nivou, bazna inflacija je porasla za 0,3 odsto.

Kada se izuzmu cijene energenata, cigareta, hrane i alkohola, inflacija u evrozoni je u februaru iznosila 0,8 odsto na godišnjem nivou, i 0,4 odsto na mjesečnom.

Evrostat je potvrdio da su cijene energenata najviše gušile inflaciju, budući da su u februaru pale za 8,1 odsto na godišnjem nivou, što je blago iznad prethodno objavljenog pada od 8,0 odsto.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top