Višak keša Apple ulaže u električna vozila

Višak keša Apple ulaže u električna vozila

Apple radi na razvoju električnog automobila, ali ne samo zbog ekspanzije takvog prevoza, nego i zbog ogromne količine keša kojom taj tehnološki gigant raspolaže i mora početi da ga troši, piše Wall Street Journal.

Nedavno je Apple zaposlio čuvenog Fordovog ekpserta za industrijski dizajn Marca Newsona koji je za ovog automobilskog giganta stvarao konceptna vozila.

Tim Cook je skoro rekao kako Apple radi na “nekim proizvodima za koje još niko ne zna”. Rukovodioci kompanije nedavno su viđeni kako obilaze velike razvojne centre autoindustrijskih konglomerata i sastanče s vlasnicima najkapacitivnijih tvorničkih postrojenja za proizvodnju vozila.

I sam CarPlay djeluje kao projekat za koji je teško povjerovati da bi ga Apple plasirao tek kao servis za ugradnju u automobile koje stvara neko drugi, naročito ako se uzme u obzir da je fordovom Newsonu dodeljen kontingent od oko hiljadu zaposlenih Applea, da rade na “nečemu što ima veze s autima”.

Apple Car je, međutim, nakon objave Wall Street Journala, gotovo pa sigurna stvar. Apple nikada ne radi nikakva rješenja za druge industrije. Šta više, Apple svojim inženjerskim snagama stvara nove kategorije proizvoda ili postojeće konceptualne kategorije pretvara u tržišni mainstream, kao što je učinio s iPodom, iPhoneom i iPadom.

Od svih gore ponuđenih argumenata zašto bi Apple Car mogao biti izvjestan, postoji onaj još jedan koji možda i više od svih njih ide u prilog toj prognozi, a to je da Apple leži na planini keša koju više ne može ulagati u postojeći proizvodni asortiman, a koju je nužno početi trošiti da ne dođe do tektonskih poremećaja.

S tolikim novcem Apple je doslovce prisiljen da osvaja i druge industrije i u pretvaranje drugih konceptualnih tehnoloških dostignuća u mainstream.

 

Izvor: SEEbiz
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top