Visa i American Express uložili 100 miliona dolara u Stripe, startup braće Collison sad vrijedi 5 milijardi

Velike kartičarske kuće impresionirane su Stripeovim softverom.

Jedna od najzanimljivijih novih kompaniji za digitalno plaćenje Stripe, objavila je da je nakon ulaganja Vise i American Expressa digla vrijednost na 5 milijardi dolara, javlja re/code. Start up kompanija sa sjedištem u San Franciscu dobila je ukupnu investiciju od 100 miliona dolara.

Stripe su prije pet godina pokrenula braća Collison jer su tržištu htjeli ponuditi jeftin i jednostavan servis za naplatu, za mala i srednja poduzeća. Tako su online plaćanje mogle uvesti male kompanije kojima se usluge PayPala i Squarea možda nisu isplatile, a Stripe omogućava i primanje debitnih i kreditnih kartica. Upravo je taj softver privukao velike kartičarske kuće.

Tokenizacija, novi sistemi, nova tržišta

Patrick Collison, direktor i suosnivač Stripea, objasnio je da će saradnja s Visom biti grupisana u tri područja. Kompanije će sarađivati na polju sigurnosti, odnosno razvijat će servis za tokenizaciju, odnosno servis za enkripciju podataka o kartici kupca, koji su u slučaju da ih hakeri presretnu, potpuno neupotrebljivi. Osim toga, kompanije će sarađivati na razvoju novih sistema za digitalna plaćanja, a osim toga, Visa će pomoći Stripeu da se lakše proširi na tržišta u nastajanju, gdje ovaj kartičarski gigant već ima izgrađene dobre odnose s finansijskim institucijama.

Izvor: Telegram

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top