Vijetnam se otvara za strani kapital | Ekonomist

Vijetnam se otvara za strani kapital

Hanoj — Vijetnamska vlada uskoro će omogućavati stranim bankama da povećaju udjele u kapitalu domaćih banaka sa dosadašnjih maksimalno dozvoljenih 30 odsto.

Po odluci vlade iz Hanoja, granica od 30 odsto učešća stranog kapitala koja se do sada odnosila na sve vijetnamske firme biće podignuta na 50 odsto, saopštio je vijetnamski premijer, Ngujen Tan Dung, u prisustvu predsjednika japanske banke Tokjo-Mitsubiši UFJ, Nobukija Hirana, koji ima 19,73 odsto kapitala u Vijetnamskoj banci.

Ograničenja u udjelu stranog kapitala u vijetnamskim firmama bile su obeshrabrujuće za strane kompanije koje nisu imale interesa da drže manjinske udjele u preduzećima bez mogućnosti bilo kakve kontrole, navodi francuska agencija.

“Nova politika o stranom ulaganju pomoći će razvoj tržišta, jer bi sa došadašnjom granicom od 30 odsto vijetnamske banke ostale izvan interesne sfere finansijskih investicija”, objasnio je vijetnamski analitičar Trin Hoaji Ksijang.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top