Vijesti o Grčkoj dižu indekse američkih berzi, Epl postavio rekord | Ekonomist

Vijesti o Grčkoj dižu indekse američkih berzi, Epl postavio rekord

Američki berzanski indeksi rasli su u utorak na krilima pregovora o grčkom dugu, koji bi mogli rezultirati konačnom stabilizacijom Evrope, kao i činjenice da je Epl (Apple) postala prva kompanija u SAD vrijedna više od 700 milijardi dolara.

S&P 500 dodaci bili su glavni dobitnik, nakon pada prethodnog dana, čak je i energetski sektor izbjegao gubitke, uprkos padu cijena sirove nafte.

Oči investitora uprte su u Grčku i Ukrajinu, kaže Adam Sarhan, generalni direktor Sarhan Kapital kompanije iz Njujorka.

„Danas smo malo odskočili od 50-dnevnog prosjeka, što je čisto tehnička stvar. Glavne hartije su se malo oporavile, jer situacija u Ukrajini nije eksplodirala, što je bila glavna briga tokom vikenda. Takođe, Grčka još nije izgubljena“, kaže on.

Evropska komisija saopštila je da još nema formalnih prijedloga za rješavanje pitanja grčkog duga, bez obzira na intenzivne pregovore, uoči serije sastanaka ministara finansija Eurozone i lidera EU u Briselu.

Međutim, u komisiji očekuju da će i formalni prijedlog uskoro biti predstavljen, navodi u izvještaju MNSI, pozivajući se na neimenovane izvore.

„Tržište je postalo toliko osjetljivo na naslove, da svaki put kada dođu vijesti iz Grčke, nešto mora da se desi sa cijenama akcija“, kaže Džo Saluci iz Temis Trejding kompanije. „To me ne čudi, iako i nema baš puno smisla“.

Dow Džons Indastrial u prosjeku je porastao za 139,55 poena, odnosno 0,79%, na 17.868,76; S&P 500 je zaradio 21,85 poena, tj., 1,07%, i sada iznosi 2.068,59. Konačno Nasdak Kompozit (IXIC) dodao je 61,63 poena  (1,3%) i sada je na 4.787,65 poena.

Američko Ministarstvo rada saopštilo je da je broj novih radnih mjesta skočio na 5,03 miliona u decembru, što je najveći nivo od januara 2001. Suprotno tome, Halibarton je najavio ukidanje 6.000 radnih mjesta, usljed niskih cijena nafte.

Prvi pad cijena nafte u 4 sesije oborio je energetski indeks SPNY za 1,9%, prije nego što je trgovina zatvorena na konačnih 0,2% rasta. Indeks cijena sirove natfe Clc1 pao je za oko 5%, nakon najave Međunarodne energetske agencije o mogućem povećanju obima ponude, usljed naraslih zaliha.

Oko 6,5 milijardi akcija promijenilo je vlasnika na američkim berzama, što je manje od prosjeka od 7,5 milijardi u posljednjih pet sesija.

Referentni S&P 500 indeks dobio je 29 novih maksimalnih i 3 minimalna, za period od 52 nedjelje. Nasdak Kompozit zabilježio je 57 novih maksimuma i 38 minimuma.

 

Izvor: Rojters
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top