Verison i zvanično preuzima Yahoo | Ekonomist

Verison i zvanično preuzima Yahoo

Američka telekomunikaciona kompanija Verajzon (Verison) završila je posao vrijedan 4,5 milijardi dolara za preuzimanje internet poslovanje Jahua (Yahoo) kojim se predviđa uvođenje novog rukovodećeg tima u nastojanju da poveća prihod od oglašivača u jednom od najpoznatijih internet brendova.

Današnjim zaključivanjem prodaje Jahua, završava se 21-godišnje postojanje te kompanije na berzi.

Time se takođe završava petogodišnje vođstvo generalne direktorke Jahua Marise Majer, koja se neće priključiti Verajzonu.

Ona napušta Jahu s paketom nadoknade od 127 miliona dolara, uključujući isplatu otpremnine i dionice kompanije, što će dobiti po potpunom okončanju posla preuzimanja.

Jahuov mejl i druge digitalne usluge kao što su sport, finansije i vijesti će voditi Tim Armstrong koji je vodio AOL. Armstrong će sada biti generalni direktor nove Verajzonove ćerke firme nazvane „Oath“, u kojoj će biti Jahu i razne usluge AOL-a.

Verajzon ne dobija udio Jahua u dvije azijske internet kompanije Alibaba Grup i Jahu Japan. Taj udio ulazi u okvir novoformirane kompanije nazvane Altaba, koja će takođe naslijediti Jahuovih osam milijardi dolara u novcu i bilo koja isplate koje će možda morati da daju po tužbama raznih dioničara protiv Jahua uoči prodaje.

Dionicama Altabe će početi da se trguje na berzi iduće nedjelje, a dionicama Jahua će se posljednji put trgovati u petak.

Verajzon, največi američki provajder bežičnih komunikacija, računa na kombinaciji Jahua i AOL-a da izgradi alternativu na rapidno rastućem tržištu digitalnog marketinga kojim sada dominiraju Gugl i Fejsbuk.

Jahu je nekada bio jedna od vodećih internet kompanija, ali posljednjih godina pod pritiskom konkurencije gubi položaj tržištu.

Prihodi Jahua od reklama su bili u padu tokom većeg dijela protekle decenije.

Kompanija je Marisu Majer preotela od Gugla 2012, u nadi da će ona da preokrene taj pad, ali ona u tome nije uspjela, iako je investirala milijarde u kupovinama čiji je cilj bio da Jahu postane veći igrač na tržištu reklama na mobilnim telefonima.

Do kraja prošle godine godišnji prihodi Jahua su opali na 3,5 milijarde dolara, kada se oduzmu provizije za reklame, što je 35 odsto manje od vrhunca 2008. godine. Poređenja radi, prihodi Gugla prošle godine iznosili su 73 milijarde dolara.

Uprkos teškoćama kompanije, vrednost akcija Jahua na berzi više se nego utrostručila dok je Majer bila generalni direktor, što je generisalo bogatstvo deoničara od više od 30 milijardi dolara. Većina tog rasta podstaknuta je udelom Jahua u Alibabi, kineskoj kompaniji elektronske trgovine čija snaga je rasla dok je Jahuova bledela.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top