Venecuela prestala da koristi dolar u trgovini naftom

Vlada u Karakasu naredila je trgovcima naftom da ugovore o sirovoj nafti konvertuju u euro i da ubuće odbijaju da plaćaju ili budu plaćeni u američkim dolarima.

Na ovu mjeru Vlada se odlučila kako bi zaobišla američke sankcije protiv Venecuele. Državna naftna kompanija PDVSA je, prema navodima izvora bliskog Wall Street Journalu, zatražila od svojih partnera da otvore eurske račune, kao i da svoju trenutnu imovinu konvertuju u evropsku valutu.

Bijela kuća je prošlog mjeseca uvela sankcije protiv venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura i drugih visokih zvaničnika Venecuele, nakon izbora novog legislativnog tijela zaduženog za promjene ustava.

Sankcije takođe podrazumijevaju i zabranu američkim državljanima da otkupljuju venecuelanski dug, kao i da sklapaju ugovore sa PDVSA. Iz Karakasa su poručili da je ovo korak ka embargu protiv Venecuele, čiji su najveći trgovinski partner upravo Sjedinjene Američke Država, s obzirom da 95 odsto prihoda dolazi od izvoza nafte, uglavnom u SAD.


 

Izvor: WSJ/RT

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top