Velika Tošiba falsifikovala profit | Ekonomist

Velika Tošiba falsifikovala profit

Japanski tržišni regulator je saopštio da bi elektronski gigant Tošiba mogao biti kažnjen sa rekordnih 60 miliona dolara zbog šeme “naduvavanja” profita.

Naime, japanska komisija za nadzor trgovanja hartijama od vrijednosti i berzi preporučila je izricanje kazne Tošibi u iznosu od 7,37 milijardi jena (60 miliona dolara) zbog falsifikovanja izvještaja o zaradi, što je, kako navodi njujorška agencija “Blumberg”, jedna od najvećih finansijskih kazni koju je ikada tražio jedan regulator.

“Kompanija Tošiba je u više navrata obmanula investitore, pošto je u periodu između 2012. i 2013. godine dostavljala lažne finansijske izvještaje”, navodi se u saopštenju tog regulatora.

Ranije ove godine, ova kompanija, sa tradicijom dugom 140 godina, bila je pogođena sramnim otkrićem da su njeni rukovodioci lažirali izvještaje o zaradi.

Tada je nezavisna komisija, angažovana na zahtjev Tošibe, saopštila da je ta kompanija preuveličala profit iz poslovanja za 151,8 milijardi jena (1,22 milijarde dolara) i da je praksa “naduvavanja” cifri profita pokrenuta poslije finansijske krize koja je izbila prije sedam godina, nakon čega su visoki menadžeri počeli da postavljaju nerealne ciljeve zarada.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top