Većina građana Grčke protiv naziva Sjeverna Makedonija | Ekonomist

Većina građana Grčke protiv naziva Sjeverna Makedonija

Većina građana Grčke protivi se dogovoru Atine i Skoplja o imenu Sjeverna Makedonija kojim se pokušava okončati dugotrajni spor dvije susjedne zemlje. To je pokazalo ispitivanje objavljeno u nedjelju. Četrdeset i pet posto od 9.800 ispitanih osoba u cijeloj Grčkoj smatra izdajom taj dogovor.

Prema ispitivanju koje je vodio institut Kappa Research za grčki dnevni list Ethnos, 58 odsto ispitanih odbacuje taj dogovor koji predviđa ime Republika Sjeverna Makedonija za grčkog susjeda.

Grčka poriče svom susjedu upotrebu imena Makedonija bez dodatnog geografskog obilježja, jer smatra da to ime pripada njenoj istorijskoj pokrajini.

Podsjećanja radi, Grčka i zvanično Skoplje su 17. juna potpisali istorijski sporazum o preimenovanju Makedonije u Republika Sjeverna Makedonija. Od nezavisnosti 1991. godine Grčka se protivi da njen susjed zadrži ime Makedonija, te stoga Skoplju blokira ulaz u NATO i stavlja prepreke na približavanje EU.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top