Veći porezi prave nove probleme | Ekonomist

Veći porezi prave nove probleme

Može se očekivati da će povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) u ovoj godini uticati na povećanje opšteg nivoa cijena, ocijenila je predsjednica Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Svetlana Vuksanović.

Ona je u intervjuu za Vijesti kazala da će povećanje PDV-a, kroz smanjenje kupovne moći stanovništva i pad tražnje, rezultirati i dodatnim problemima u poslovanju privrednika.

“To se odnosi prvenstveno na smanjenu sposobnost preduzeća da plasiraju svoje proizvode i usluge, što će se odraziti i na njihove prihode po tom osnovu”, kazala je Vuksanović.

Ona je ukazala da se UPCG godinama zalaže za sniženje postojećih poreskih opterećenja i eliminisanje brojnih nameta koji ne idu u prilog rastu konkurentnosti, povećanju zaposlenosti, stabilnom i dugoročno održivom razvoju zemlje.

Vuksanović je ocijenila da povećanje PDV-a može dodatno ugroziti opstanak privrednih subjekata kroz rast svih ulaznih troškova poslovanja, povećanja cijena roba i usluga, te povratni pad prihoda i prometa, koji dovodi i do pada priliva ukupnih budžetskih prihoda.

“Ne treba čuditi što sve to može otvoriti vrata dodatnim negativnim efektima manifestovanim kroz takozvano seljenje iz legalnog u nelegalne tokove, odnosno povećani obim poslovanja u sivoj zoni i pad naplate fiskalnih prihoda”, rekla je Vuksanović.

Ona je ukazala da je, umjesto matrice po kojoj se nedostajući budžetski prihodi obezbjeđuju povećanjem postojećih poreskih stopa ili uvođenjem novih poreskih oblika, bilo korisnije, efikasnije i ekonomski opravdanije poširiti obuhvat svih pravnih i fizičkih lica koja obavljaju neki vid djelatnosti.

Vuksanović je navela da bi na taj način, a uz smanjenje javne potrošnje, posebno za nepotrebno glomaznu i skupu administraciju na lokalnom i državnom nivou, to povećalo broj poreskih obveznika, omogućilo rast ostvarenih budžetskih prihoda po tom osnovu, doprinijelo podjeli poreskog oterećenja i smanjenju postojećeg nivoa sive zone.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top