Veće akcize od 1. avgusta | Ekonomist

Veće akcize od 1. avgusta

Najavljeno poskupljene cigareta zbog novih akciza od 30 centi umjesto od 1. jula stupiće na snagu 1. avgusta, a veće akcize na alkohol važiće od 1. januara naredne godine, saopšteno je Vijestima iz Ministarstva finansija.

Nacrtom Fiskalne strategije do 2020. godine, koju je Vlada usvojila prije 20 dana, definisano je da nova akcizna politika za duvan i alkohol stupa na snagu od 1. jula.

“Imajući u vidu da je nakon usvajanja Fiskalne strategije, kojom je definisano povećanje akciza na cigarete, alkoholna pića i gazirane napitke sa dodatkom šećera, bilo neophodno pripremiti nacrt izmjena važećih propisa u ovoj oblasti, te pribaviti potrebna mišljenja relevantnih institucija, nova akcizna politika objektivno nije mogla biti pripremljena, odnosno usvojena do 1. jula”, objasnili su iz Ministarstva zbog čega za mjesec dana odlažu primjenu novih mjera.

Nakon što je saopšteno da će se zbog povećanja akciza cijene cigareta sada povećati za oko 30 centi, a zatim u januaru naredne za još 40, pa u januaru 2019. za još 50 centi, predstavnici kompanija Filip Moris su zvanično tražili od Ministarstva finansija da revidira najavljenu akciznu politiku i da nove akcize odloži do januara naredne godine.

Odlaganje akcizne politike tražila je i Američka privredna komora u Crnoj Gori.

Iz resora kojim rukovodi ministar Darko Radunović juče je Vještima odgovoreno da neće ispuniti zahtjeve privrednika koji su tražili odlaganje akcizne politike, te da je opredjeljenje Vlade uspostavljanje stabilnosti javnih finansija.

Iz Ministarstva su kazali da, pošto su predloži sada finahzovani, biće uskoro upućeni Vladi na dalje razmatranje i usvajanje.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top