Veća američka proizvodnja spustila cijene nafte ispod 69 dolara | Ekonomist

Veća američka proizvodnja spustila cijene nafte ispod 69 dolara

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod vrijednosti od 69 dolara, budući da je oporavak američke proizvodnje zasjenio kontinuirani pad zaliha sirove nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 77 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,54 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 69 centi nižoj cijeni, od 63,26 dolara.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) konstatovala je u mjesečnom izvještaju o naftnim tržištima da se globalne zalihe stalno smanjuju zahvaljujući smanjenom snabdijevanju vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC), većom potražnjom i smanjenom proizvodnjom u Venezueli, na najnižu razinu u 30 godina.

Upozoravaju ipak da bi naglo povećanje proizvodnje u Sjedinjenim Državama moglo ugroziti uravnoteženje tržišta.

“Eksplozivno povećanje u SAD-u i znatni rast u Kanadi i Brazilu daleko će premašiti mogući strmi pad u Venecueli i Meksiku”, procijenila je IEA u osvrtu na ovu godinu.

Proizvodnja nafte u SAD-u na dan 12. januara iznosila je 9,75 miliona barela dnevno, prema podacima američke vlade. U IEA-i očekuju da će uskoro premašiti 10 miliona barela dnevno, što bi značilo da bi SAD pretekao Saudijsku Arabiju i konkurisao Rusiji kao vodećem proizvođaču u svijetu.

Kao moguće kočnice uzlaznog trenda cijena analitičari izdvajaju i očekivano usporavanje potražnje krajem zime na sjevernoj hemisferi i pune špekulativne pozicije na finansijskim tržištima nafte.

U ANZ banci tako procjenjuju da “nadolazeće razdoblje slabije potražnje i ekstremno pozicioniranje investitora otvaraju mogućnost kratkoročne slabosti”.

Sve u svemu, cijene nafte i dalje imaju dobru potporu i većina analitičara ne očekuje znatniji pad cijena.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u četvrtak iznosila 67,20 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni radni dan.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top