Važni trikovi za upravljanje rizikom | Ekonomist

Važni trikovi za upravljanje rizikom

Svi mi znamo ponešto o riziku. Svaka šansa ima potencijal da postane uspjeh… ili potpuna propast. Izazov je znati do koje mjere se kockati.

Ali jedno je sigurno – nijedan preduzetnik ne može izbjeći rizike. Bez prihvatanja rizika ste osuđeni na propast.

U svojoj knjizi „The Risk Advantage: Embracing the Entrepreneur's Unexpected Edge“, preduzetnik i bivši vozač auto-trka Tom Panađo objašnjava kako razuman preduzetnik mora razumjeti dva esencijalna rizika svake šanse – odluku i promjenu. „Prvo odluče u kom pravcu će da krenu, a zatim rade na podešavanju i inovacijama, kako bi nastavili da idu i razvijaju se.”

Pisac Martin Cviling to upoređuje sa dvije strane novčića: „Očito želite da strana šanse bude veća od strane rizika“. On govori kako o tome kako upravljati rizikom u četiri važne oblasti posla:

  1. Strategija – dok razvijate tekuće projekte, nemojte se bojati da mislite o potpuno novim idejama. Nove ideje nose rizik, ali kada su balansirane sa sigurnošću onog što imate trenutno, mogu napraviti čudo.
  2. Finansije – pokretanje posla nosi finansijske rizike – i šanse. Pažljiva procjena fondova i dugova je od krucijalnog značaja. Cviling kaže „Onda hodate između tokova prihoda i troškova, ulaganja u marketing i zaposlene“.
  3. Operativnost –ako vaš posao ide odlično, nemojete misliti da se ništa ne može promijeniti na još bolje. Efikasnost i ušteda se uvijek mogu poboljšati.
  4. Rast – to je najteža oblast. Rastite „organski“ i možda nećete nikuda stići. Ako rastete prebrzo, vjerovatno ćete se potpuno urušiti. Treba naći ravnotežu između ove dvije krajnosti.

Cviling i Panađo navode tri rizika koji će „make or brake“ svakog preduzetnika:

  1. Rizik neuspjeha – to je to, najveći strah svakoga ko kreće u neki posao. Ali, imajte na umu da je neuspjeh dobra lekcija i šansa za promjenu.
  2. Rizik proaktivnog marketinga – vi trebate klijente ODMAH. O tome se brine proaktivni marketing. Nikada ga ne posmatrajte kao trošak – to je vaša budućnost. Investirajte.
  3. Rizik da ćete biti sam svoj klijent – Hauard Šulc, direktor Starbaksa, o tome mnogo zna. Bio je u mnogim svojim radnjama, da bi vidio kakav tretman imaju korisnici. Posmatrao je radnje i inventar, koristio toalete, tražio specijalne napitke. Svaki put je naučio nešto novo.

Rizik je dio vaše svakodnevice i što se bolje nosite sa njim, bićete uspješniji.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top