Vašington Post: Poklon Hrvatima | Ekonomist

Vašington Post: Poklon Hrvatima

Zagreb — Otpis dugova za više desetina hiljada građana koji stupa na snagu danas u Hrvatskoj, tema je Vašington posta, koji ocjenjuje pozitivnim taj potez hrvatske vlade.

Hiljade najsiromašnijih građana Hrvatske dobiće ovog ponedjeljka neobičan poklon – njihovi dugovi će biti obrisani, piše američki Vašington Post.

U svojoj kolumni, Rick Noack piše o Hrvatskoj, ali ne o građanskom ratu ili o turističkom potencijalu, već o programu vlade nazvanom ‘novi početak’, kojim će biti pružena pomoć nekima od 317.000 Hrvata kojima su bankovni računi blokirani.

“S obzirom na to da je Hrvatska relativno mala mediteranska zemlja sa svega 4,4 miliona stanovnika, toliki broj prezaduženih građana je značajan i postao je težak ekonomski teg za tu zemlju. Nakon šest godina recesije, procjene rasta hrvatske ekonomije u ovoj godini ostaju niske”, navodi se u tekstu.

“Procjenjujemo kako će ova mjera biti primjenjiva na nekih 60.000 građana’, izjavila je zamjenica premijera Milanka Opačić za Rojters. “Oni će dobiti šansu za novi početak bez tereta dugova”.

Kako bi se kvalifikovali, Hrvati moraju ispuniti određene kriterijume: njihov dug mora biti manji od 35.000 kuna, a njihovi mjesečni prihodi ne smiju premašiti 1.250 kuna. Oni koji se prijave za program otpisa dugova ne smiju imati ništa u vlasništvu, niti mogu imati ušteđevinu.

Ekonomski stručnjaci ovaj program smatraju izuzetnim i bez presjedana. “Ne mogu se sjetiti ničega sličnog”, izjavio je Dean Baker, direktor Centra za ekonomska i politička istraživanja iz Vašingtona.

Iako se procjenjuje kako će program koštati do 210 miliona kuna, hrvatska vlada očekuje dugoročne ekonomske prednosti koje bi trebale opravdati tu kratkoročnu investiciju.

Premijer Zoran Milanović uvjerio je mnoge gradove, privatne i javne kompanije, telekome kao i devet banaka da građanima oproste dugove. Vlada im neće refundirati gubitke.

Sve u svemu, ukupni dug Hrvata iznosi 4,11 milijardi dolara, a oprošteni dug ne čini ni 1 odsto tog iznosa. Ali svima onima koji ispunjavaju uslove ovaj će potez označiti veliku razliku i omogućiti im pristup bankovnim računima. Opraštanjem samo jedan odsto duga Hrvatska će osloboditi 20 odsto svih dužnika od obaveza”, piše u kolumni Vašington posta.

 

Izvor: Jutarnji.hr
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top