Vašington optužuje Peking za krađu američke tehnologije

Vašington je optužio Peking da pojačava hakerske napade zbog krađe američke tehnologije, uoči sastanka predsjednika SAD-a i Kine, Donalda Trampa i Si Đinpinga.

Američki predstavnik za trgovinu Robert Lajthajzer naveo je u izvještaju da je ove godine povećana učestalost kineskih hakerskih napada i da su oni postali sofisticiraniji.

Izvještaj odražava skepticizam američke vlade uoči sastanka lidera dvije zemlje na marginama samita Grupe industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju (G20), koji će biti održan u Buenos Ajresu 30. novembra i 1. decembra.

SAD su povećale carine na uvoz kineske robe, vrijedne više desetina milijardi dolara, a Kina je uzvratila recipročno. Sukob je eskalirao poslije tvrdnji Vašingtona da Peking koristi pljačkašku taktiku za dobijanje tehnologije, uključujući primoravanje američkih kompanija da predaju tehnološke tajne u zamjenu za pristup kineskom tržištu.

Upitan o Lajthajzerovom izvještaju, portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Šuang rekao je da su američko-kineski trgovinski odnosi obostrano korisni i da je prirodno da postoje trgovinski sukobi.

– Od ključnog značaja je angažovanje u dijalogu i konsultacijama o tom pitanju, zasnovano na uzajamnom poštovanju, jednakosti i dobroj vjeri – rekao je Geng novinarima.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top