Varufakis poručio EU: Dajte nam fiskalnog prostora da reformišemo Grčku | Ekonomist

Varufakis poručio EU: Dajte nam fiskalnog prostora da reformišemo Grčku

Nova grčka vlada predložila je zamjenu spoljnjeg duga obveznicama vezanim za rast kako bi iscrpljena zemlja dobila više vremena i fiskalnog prostora za reforme.

Grčki premijer Aleksis Tsipras i njegov ministar financija Janis Varufakis krenuli su prošlog vikenda u diplomatsku ofanzivu po Evropi kako bi predstavili prijedloge povraćaja grčkog duga koji se neće bazirati na štednji, pogubnoj po građane i ekonomiju.

Premijer Tsipras sastaće se danas sa italijanskim kolegom Matteom Renzijem a ministar Varufakis je nakon Pariza stigao u London gdje je juče razgovarao s britanskim ministrom finansija Georgeom Osborneom i sa međunarodnim ulagačima.

Neimenovani je izvor za Reuters kazao da je grčki ministar u Londonu uvjeravao ulagače da ne želi sukob s Evropskom komisijom Bruxellesom oko novog sporazuma o povratu duga.

Prema pisanju londonskog finansijskog dnevnika Financial Timesa (FT), Varufakis je svoj plan nazvao meni zamjene duga, što znači da Atina više ne traži otpis 315 milijardi eura inostranog duga, kako tumače u listu.

– Reći ću našim partnerima da sastavljamo kombinaciju primarnog proračunskog viška i plana reformi. Reći ću im ‘pomozite nam da reformiramo našu zemlju, dajte nam fiskalnog prostora da to napravimo jer ćemo se u protivnom i dalje gušiti pa nećemo biti reformirana nego deformirana Grčka’ – poručio je Varufakis.

Izvor izravno upoznat s planovima koji je zbog osjetljivosti teme želio ostati anoniman odvojeno je za Reuters kazao da grčki ministar o zamjeni nije razgovarao s dužnosnicima Europske unije i Europske središnje banke (ECB).

Grčki je ministar sinoć izdao priopćenje u kojem ističe da su njegove izjave financijskim ulagačima pogrešno protumačene. Nije naveo detalje a Reuters ukazuje na učestalo pisanje grčkih medija da postupno uzmiče od vladinog cilja smanjenja duga. Vlada i ministar financija neće uzmaknuti, koliko god naša odlučnost žalostila neke ljude, stoji u priopćenju.

Reuters pak navodi da je na sastanku s grčkim ministrom jučer navečer sudjelovao i utemeljitelj i izvršni direktor hedge fonda CQS Michael Hintze, koji je na pitanje je li ministar predložio zamjenu duga, odgovorio: U pitanju je nešto više izbalansirano i šire, ne ulazeći u detalje.

Grčka je pod pritiskom da produži sporazum o međunarodnim kreditima koji ističe 28. februara. Atina se ne može zaduživati na međunarodnim tržištima a nakon isteka sporazuma o kreditima ECB bi teoretski mogao biti obavezan obustaviti finansiranje grčkih banaka.

Rusija je signalizirala da je spremna pomoći Grcima. Ruski ministar financija Siluanov kazao je krajem prošlog tjedna da bi Moskva razmotrila mogućnost financijske pomoći, ako je Atina zatraži.

 

Izvor: Lider, HRT
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top