Varufakis o Ciprasu: On je poput glumca koji se potpuno unese u ulogu | Ekonomist

Varufakis o Ciprasu: On je poput glumca koji se potpuno unese u ulogu

Nekadašnji ministar finansija Grčke Janis Varufakis izjavio je da odbija mogućnost bilo kakve ponovne saradnje s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, bivšim stranačkim kolegom iz ljevičarske partije Siriza čiju vladu je napustio samo sedam mjeseci nakon pobjede na izborima 2015. ocijenivši sada da je Cipras “poput glumca koji se potpuno unese u ulogu kako bi odglumio laž”.

Varufakis, koji je u Ciprasovoj vladi bio zadužen za pregovore o grčkom dugu prema međunarodnim povjeriocima, to je izjavio u intervjuu grčkom listu “Katimerini”.

Dnevnik podsjeća da je bivši ministar podnio ostavku kada je Cipras odbio da prihvati “ne” grčkog naroda na referendumu o mjerama štednje nametnutim iz EU i MMF-a.  “Katimerini” ocjenjuje da se “procjenjuje da je Varufakisova arogancija i narcisoidnost koštala Grčku 100 milijardi eura”.

“Katimerini” je Varufakisa pitao da li bi razmotrio mogućnost ponovne saradnje sa Ciprasom.

– Nikada nikoga ne bismo demonizovali, ali Cipras jednostavno obmanjuje samog sebe. Aleksis je poput glumca koji izađe na scenu i potpuno se unese u ulogu kako bi odglumio laž, istovremeno svjestan da, kako bi mogao da odglumi ubjedljivo, mora da vjeruje da je uloga ”stvarna” i da je ono što govori istina” – kazao je Varufakis.

Navodi se da je on na zagonetan način odbacio bilo kakvu mogućnost da opet sarađuje s aktuelnim grčkim premijerom.

– Aleksis zna da ja znam da on zna – poručio je Varufakis.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top