Varufakis je planirao paralelni bankarski sistem | Ekonomist

Varufakis je planirao paralelni bankarski sistem

Varufakis je pokušao, dok je bio ministar finansija, da stvori paralelni bankarski sistem u slučaju kolapsa banaka.

Grčka vlada je pokrenula složene pregovore s povjeriocima o kreditnoj pomoći, ali je suočena s kritikom zbog otkrića da je bivši ministar finansija, Janis Varufakis imao tajnu grupu za planiranje prebacivanja finansija iz eura u drahme – ako to zatreba.

Pregovori grčkih dužnosnika i pregovaračkih timova koji zastupaju povjerioce počeli su u ponedjeljak kasno uveče u Atini i intenziviraće se u utorak, čime je otvoren put za razgovore na višim  nivoima, vjerojatno krajem sedmice.

No, neposredno prije početka razgovora, objavljen je snimak dogovaranja Varoufakisa o tajnom planu za prelazak na paralelnu valutu.

Opozicione stranke su odmah reagovale i kritikovale Varufakisa i pozvale premijera Aleksisa Ciprasa da objasni zastupnicima što zna o postupcima svog bivšeg ministra finansija.

U snimku telefonskog brifinga za investitore, koji je održan 16. jula povodom njegove ostavke dan ranije, Varufakis je priznao kako su on i njegov prijatelj iz djetinjstva koji je stručnjak za kompjutere, upali u računarski sustem njegovog ministarstva što je bio prvi korak da naprave “paralelni bankarski sistem” za slučaj da grčke banke kolabiraju, prenose grčki mediji.

Grčke banke su zatvorene 29. juna kako bi se izbjeglo da ih klijenti posve isprazne zbog strahovanja da će Grčka izaći iz eurozone. U teoriji, paralelni sistem napravljen pravljenjem duplikata poreskih računa bi omogućio Ministarstvu finansija nastavak plaćanja izdavanjem mjenica.

Varufakis je tada rekao kako mu je Cipras odobrio takav plan još prije opštih izbora početkom godine, na kojima je ljevičarska stranka Siriza došla na vlast. Tvrdi da su njegovi postupci bili legalni, u javnom interesu, i u cilju ostanka Grčke u eurozini.

 

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top