Varufakis i Šojble vode oštre razgovore | Ekonomist

Varufakis i Šojble vode oštre razgovore

Grčki ministar finansija Janis Varufakis je u raspravama oko rješenja grčke dužničke krize kritikovao svog njemačkog kolegu Volfganga Šojblea.

Varufakis je prebacio Šojbleu da se oslanja na svoju političku moć, a ne na argumente, prenosi danas njemački nedjeljnik “Cajt”.

“Frustrirajuće je da mi ne možemo da pričamo jedan s drugim u jednom drugom konkekstu, gde bi argumenti više vrijedjeli od relativne moći”, rekao je Varufakis njemačkom nedjeljniku.

Varufakis je prebacio Šojbleu da ne prepoznaje koliko bi za “Mainstream” sjevernih Evropljana bilo od pomoći, ako bi se postigao sporazum sa jednim pokretom poput “Sirize” i potvrdno odgovorio na pitanje da li njemački ministar čini greške u analizi Grčke.

“Da, to on čini”, rekao je Varufakis i dodao da Šojble poredi prethodne vlade sa Grcima, kao da se u njima, kako je rekao, ogleda karakter svih Grka.

Njemački mediji ocjenjuju da ton Atine i Berlina ostaje i dalje oštar. Najnovije političke odnose dvije zemlje karakterišu i brojne izjave koje na obje strane podižu atmosferu.

U posljednje vrijeme bilo je njemačkih “predloga” Grcima da prodaju ostrva, pa se riješe dugova, “uzvratnih” parola s kancelarkom Angelom Merkel u fašističkoj uniformi, tvrdnji da su Grci lijeni pa im zato ide loše, ali grčkih “ideja” o zaplijeni njemačke imovine…

U razmjeni oštrih riječi i s jedne i s druge strane Njemačka vlada je odbila grčka potraživanja u vezi s reparacijom i odštetom za vrijeme Drugog svjetskog rata.

“Pitanje reparacija i isplate odštete pravno i politički je završeno”, poručio je u toj razmjeni portparol njemačke vlade Štefen Zajbert.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top