Varufakis bi da povrati povjerenje partnera

 

Rim — Grčka vlada je spremna da odloži sprovođenje određenih izbornih obećanja da bi povratila povjerenje svojih evropskih partnera. To prenosi italijanski dnevnik Korijere dela sera pozivajući se na izjavu grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa.

“Mi nismo populisti, nismo obećali neostvarive stvari”, rekao je Varufakis na zatvorenoj sjednici ekonomskih i finansijskih zvaničnika organizovanoj u Čerobiju, na sjeveru Italije.

“Spremni smo da odložimo za kasnije primjenu određenih izbornih obećanja ako se pokaže da je to potrebno kako bi se ulilo povjerenje našim partnerima”, dodao je Varufakis, ali nije precizirao na koja obećanja misli.

On je rekao da vlada ima program za period od četiri godine i dodao da Grčka želi do kraja da otplati svoj dug, ali da traži od svojih partnera da joj pomognu da podstakne privredni rast zemlje. “Što je brža stabilizacija naše privrede, to će biti brži ritam naše otplate”, dodao je grčki ministar.

Varufakis je objasnio da je njegova ideja da se dug pretvori u obveznice vezane za stopu rasta, jer, kako je istakao, “što se više Grčka oporavlja, to je više u stanju da otplaćuje svoje zajmove”.

On je kategorički isključio traženje bilo kakvog rešenja van evropskog okvira. “Nema alternativnog rješenja, ne tražimo pomoć spolja. Razvijamo dobre odnose s Rusijom, Kinom i drugim zemljama, međutim, naš problem je evropski problem, koji ćemo riješiti unutar naše evropske porodice”, dodao je Varufakis.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble je u petak pomenuo da bi grčki zvaničnici mogli da naprave propust koji bi mogao da dovede do neorganizovanog izlaska Grčke iz evrozone.

 
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top