Varoufakis: Ako EU kaže “ne”, mogući i izbori

Ministar finansija Grčke Yanis Varoufakis je izjavio da su mogući prijevremeni poslanički izbori ili referendum ako EU ne prihvati prijedlog plana reformskih mjera.

“Nismo se zalijepili za fotelje”, rekao je Varoufakis u intervjuu za današnje izdanje italijanskog lista “Corriere della Sera”, i dodao da su za reforme “potrebni jaki temelji, sporazuma sa EU”.

Na pitanje da li bi nepostizanje sporazuma sa Briselom donijelo probleme u Atini, Varoufakis je najprije odgovorio da smatra da bi Vlada to preživjela jer “naša velika snaga leži u povjerenju naroda – mi ne lažemo Grke”.

Ipak, na ponovljeno pitanje je odgovorio da bi “moglo biti problema”.

“Međutim, mi možemo da se vratimo na izbore, ili da pozovemo na referendum” o ostanku u zoni eura”, rekao je Varoufakis.

On je dodao da eurogrupa EU na njegovo prijedloge “odgovara ćutanjem” i iznio da smatra da “Evropa plovi po inerciji, kao veliki brod kojem je potrebno vremena da promijeni kurs”.

“A kada promjena potekne od vlade radikalne ljevice, zavlada strah da se iza toga krije nešto sumnjivo”, rekao je ministar.

Varoufakis je posebno zamjerio Evropskoj centralnoj banci što se ponaša “veoma disciplinovano” prema Briselu jer je, za razliku od sada, “2012. godine, u veoma sličnoj krizi (današnjoj) – ali Grčka je tada imala konzervativnu vladu- glatko toj vladi odobrila izdavanje kratkoročnih državnih obveznica”.

“Suprotno tome, Evropska centralna banka je nama (novoj vladi) veoma ograničila prostor za djelovanje”, rekao je Varoufakis.

Kritikujući odluku Evropske centralne banke da drastično smanji kamate i otkupljuje državne obveznice, Varufakis je rekao da to treba preduzeti “tamo gdje je izostanak privrednog rasta najveći, ali, naprotiv, ona (banka) otkupljuje velike kolicine njemačkih obveznica”.

“Smatram da je Evropska centralna banka trebalo da grčke obveznice otkupi još juče, a ne da to učini u nekoj neodređenoj budućnosti”, rekao je ministar, ukazavši da posao Evropske centralne banke “nije da dijeli političke ocjene”, već “da se jednako odnosi prema svim zemljama”.

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top