Uzlet autoindustrije u Evropi

U februaru je prodaja na mjesečnom nivou porasla za sedam posto, što predstavlja rast od 18 mjeseci uzastopno.

Sa sve jačim tržištem u obnovljenoj španskoj ekonomiji, najveći evropski proizvođač, njemački Volkswagen, najavio je nove rekorde.

Prije samo dvije godine, industrija automobila u Evropi bila je gotovo na koljenima, a danas je na putu brzog oporavka. U februaru je prodaja na mjesečnom nivou porasla za sedam posto, što predstavlja rast od 18 mjeseci uzastopno.

“To je dobar pokazatelj rasta potražnje i samouvjerenosti potrošača. Već duže vremena naglašavamo kako Evropa ima visoku prosječnu starost automobila, znatno veću od SAD-a, tako da je bilo očigledno da će potrošači prije ili kasnije ponovno početi da kupuju automobile”, kaže tržišni analitičar Will Hobbs.

Najveći rast prodaje zabilježen je na španskom tržištu – 26 posto. U Italiji je prodaja porasla za 13, a u Velikoj Britaniji za 12 posto, dok su dva najveća tržišta, Njemačka i Francuska, zabilježila rast prodaje od 6,6, odnosno 4,5 posto.

“Reforme o kojima su do sada govorili i koje su sproveli kroz parlamentarne procedure, bile su prilično beznačajne tako da se nije mnogo toga promijenilo u ekonomskom padu Francuske”, objašnjava Hobbs.

Njemački proizvođači bili su među najprodavanijima, a na vrhu liste, s rastom od 13 posto, našao se Volkswagen. S vjetrom u leđa, iz kompanije najavljuju da će operativni profit u tekućoj godini biti veći od prošlogodišnjeg, koji je postavio rekord na 1,7 milijardi eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top