Uz zdrave kompanije biće i banke zdrave | Ekonomist

Uz zdrave kompanije biće i banke zdrave

Ukoliko imamo zdrave kompanije imaćemo i zdrave banke, poručeno je sa skupa u Privrednoj komori. Okrugli sto organizovan je radi prezentacije novosti koje donosi izmijenjeni Zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova.

“Ono što je najveći problem – loši krediti su ostali u realnoj ekonomiji”, kaže guverner CBCG Radoje Žugić.

Zato se išlo u izmjene Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama kako bi se kompanijama omogućilo da lakše prevaziđu probleme.

“Očekujemo da ćemo kroz tu prizmu imati i adekvatne mjere prema širenju ekonomske osnovice i snaženju realne ekonomije, što je uslov za održivost finansijskog sistema, ali i fiskalnu konsolidaciju”, kazao je Žugić.

Guverner je pozvao privrednike da im se obrate ukoliko naiđu na lošu bankarsku praksu. Upravo na okruglom stolu mogla je da se čuje jedna zamjerka, a tiče se aneksa ugovora o restrukturiranju duga i mogućnosti koja je ostavljena banci

“Ima pravo da pokrene prinudnu naplatu čitavog kredita, uključujući sve kamate do završetka kredita”, kazao je Milan Božović iz A.D. Mermer.

“Specifičnost te klauzule je da se radi o klauzuli koja je zahtijevana od vlasnika, koja je vlasniku banke nametnuta od Evropske centralne banke kao regulatora”, smatra Marko Brajović iz NLB-a.

Iz crnogorske Centralne banke tvrde da se ovako nešto ne bi moglo dogoditi da je bio na snazi novi zakon, ali poručuju da se potpisano mora poštovati. Osvrnuli su se i na stav banke.

“To da je neko dobio nalog ECB, ne bih da budem grub, ali mislim da EBC poštuje lokalnu regulativu kada je u pitanju regulatorni okvir u našoj državi”, poručuje guverner CBCG.

Zato je guvener imao jasnu poruku za bankare: “Nastojte da poštujete standarde i praksu i imaćete podršku CBCG, ali ćemo na svaki prigovor klijenata reagovati promptno i profesionalno”.

Ukoliko neka od banaka odbije da restukturira dugove kompanije ima za obavezu da o razlozima odbijanja obavijesti Centralnu banku. Iz ove institucije su saopštili i da će do kraja mjeseca imati podatke iz banaka koji su krediti spremni za restrukturiranje.

 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top