Uz bolju naplatu doprinosi mogu biti niži | Ekonomist

Uz bolju naplatu doprinosi mogu biti niži

Postoji prostor za smanjenje doprinosa za socijalno osiguranje, ali pod uslovom da se obezbijede prihodi koji ne bi mogli biti manji od postojećih, kazali su iz Ministarstva finansija.

“Doprinos za socijalno osiguranje relativno visoko poresko opterećenje” (Foto: pixabay.com) Ilustracija
To je saopšteno Pobjedi u odgovoru na pitanje da li je zauzet stav oko zahtjeva Unije poslodavaca da je uslov za povećanje minimalne zarade smanjenje poreza i doprinosa na plate.

“Pitanja o povećanju minimalne zarade su u direktnoj vezi sa razmatranjem smanjenja poreza i doprinosa na zarade”, objasnili su iz Ministarstva finansija.

Na sastanku sa stranim investitorima premijer Duško Marković je najavio da ima prostora za smanjenje opterećenja rada.

Iz Ministarstva finansija Pobjedi su kazali da se jedino kod doprinosa za socijalno osiguranje može govoriti o relativno visokom poreskom opterećenju.

“Potrebe fondova socijalnog osiguranja za finansiranje njihovih funkcija, odnosno socijalnih davanja su prouzrokovale postojeće stope doprinosa. Vlada ocjenjuje da kod doprinosa treba tražiti prostor za poresko rasterećenje, ali pod uslovom da se obezbijede prihodi koji neće biti manji od postojećih. Faktički, teži se proširenju broja obveznika i stvaranju veće poreske osnovice. Do takvog cilja se može doći kroz smanjenje sive ekonomije na tržištu rada, smanjivanje nelegalnog zapošljavanja, urednije prijavljivanje poreskih obaveza, redovniju isplatu zarada i plaćanje poreza, eliminisanje isplata dijela zarade ‘na ruke’ i realizaciju drugih mjera za formalizovanje zaposlenih i zarada”, objasnili su iz Ministarstva finansija.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top