Uvoz cigareta veći za 39 odsto

Uvoz cigareta u septembru, od kada je Vlada snizila akciznu stopu, povećan je za 39 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, kazali su Pobjedi iz Uprave carina.

Vlada je od 1. septembra ove godine vratila akcizu na cigarete zbog povećanja šverca cigareta zbog kojeg je prihod od akciza pao za četvrtinu. Vraćanje akcize pojeftinilo je cijenu paklica za 20, 30 i 40 centi.

Smanjenje akcize, sudeći po podacima Uprave carina, odmah se odrazilo na tržište.

“Uvoz cigareta u septembru 2018. bio je veći za 39,3 odsto u odnosu na septembar 2017. Uvoz u oktobru porastao je za 8,77 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine”, saopštili su Pobjedi u odgovoru na pitanje da li se vraćanje akcizne stope odrazilo na tržište.

U septembru je Uprava carina izdala i veći broj akciznih markica.

“U septembru smo izdali markica za 3.282.500 komada cigareta, a mjesec kasnije za 1.749.000 komada”, kazali su iz Uprave.

Na pitanje da li se smanjio šverc cigareta iz Uprave carina su odgovorili da na to ne mogu odgovoriti, jer ne obavljaju analizu tržišta i uticaj promjene visine akcize na promet cigareta.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top