Uvodi se provizija na transakcije bitcoinom | Ekonomist

Uvodi se provizija na transakcije bitcoinom

Tri najveće kineske platforme za trgovanju bitkoinom, BTCC, Huobi i OkCoin, planiraju da naplate proviziju 0,2 odsto na vrijednost transakcije virtuelnom valutom.

U saopštenjima se kaže da će uvođenje naknada „dodatno smanjiti tržišnu manipulaciju i ekstremnu volatilnost“ cijene bitkoina.

Najnovija odluka, uz nedavno sprovedene kontrole trgovanja najvećih platformi od strane kineske Centralne banke, pokazuju namjeru vlasti da se uspostavi više reda na tržištu bitkoina, smatraju analitičari.

Odluka o naplati provizije kako se čini nije uticala na cijenu kriptovalute, ali jeste na obim trgovanja.

Vrijednost bitkoina je u prvim danima 2017. godine porasla više od 20 posto, dostigavši 1.130 dolara, uglavnom zbog velikog interesa iz Kine, koja je činila skoro sav promet.

Primjera radi, prema podacima „Cryptocompare“ u prvom danu 2017. godine preko 5 miliona bitkoina kupljeno je juanima, ekvivalent 3,8 milijardi dolara. Istovremeno, samo je 53.000 bitkoina kupljeno američkim dolarima.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top