Uvode porez na plastičnu ambalažu

Proizvođači plastične ambalaže, koja sadrži manje od 30 odsto recikliranog materijala, plaćaće porez, najavio je Robert Dženrik, državni sekretar Velike Britanije.

Polovina od ukupno prodate plastike je ozbiljna prijetnja prirodi i predstavlja ogroman gubitak resursa.

Potreba za uvođenjem poreza na plastiku u Veliku Britaniju stiže u vrijeme kada Kina zatvara vrata reciklaži plastike iz inostranstva.

– Svakog dana zagađujemo planetu stvarima koje se ne mogu reciklirati. Samo u Ujedinjenom Kraljevstvu kupujemo dva miliona tona plastike svake godine. Manje od polovine se reciklira, a ostalo odlazi na deponije i u okolinu. Mnogo toga nađe put u mora i okeane i šteti morskom životu. Ne možemo ovako dalje – kaže Dženrik.

Kancelar Filip Hamond, obećao je prošle godine da će vlada zaustaviti milione tona plastike koje odlaze u okolinu ili to spriječiti uvođenjem poreza.

Korišćenje plastičnih kesa smanjeno je njihovim naplaćivanjem.

Smanjili su i 48.000 tona plastike na deponijama i smanjili otpad koji ugrožava lokalna područja.

Inovatori će, navodi on, pravilnim podsticajima osmisliti nove proizvode, ne samo za njih, već i za čitav svijet, i time će stvoriti poslove budućnosti.

– Porez želimo da usvojimo do 2022. godine, što znači da dajemo vrijeme za prilagođavanje – zaključuje Dženrik.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top