Uvode minimalnu cijenu alkohola | Ekonomist

Uvode minimalnu cijenu alkohola

Škotska je prva zemlja na svijetu koja je uvela minimalnu cijenu alkohola, kako bi on bio manje dostupan građanima.

Poslije ovih izmjena flaša viskija od 700 ml neće moći da se kupi za manje od 14 funti (15,60 evra), a flaša od 750 ml vina od 12,5 odsto alkohola koštaće najmanje 4,69 funti (5,2 evra).

“Škotska je prva nacija na svijetu koja je dovoljno hrabra da uvede minimalnu jedinstvenu cijenu”, izjavila je škotska premijerka Nikola Sterdžon, dodajući da će primjer ove zemlje slijediti i druge evropske fržave.

Škotska vlada je upozorila trgovce na malo da im neće dati dodatni rok, kao i da neće imati milosti za one koji prekrše pravila, jer bi tako mogle da se ukinu licence.

Kako navode, u Škotskoj svake nedjelje 22 osobe umre zbog posljedica alkohola, a to je problem na koji zdravstveni sistem Škotske troši više od tri milijarde funti godišnje.

Zbog toga se od novog zakona očekuje da spase živote, rekao je premijerka Škotske Nikola Sterdžon.

“Tokom prvih pet godina ove politike procjena je da će biti nekoliko stotina manje smrtnih slučajeva”, dodala je ona.

Škotska ima najveći broj smrtnih slučajeva od posljedica ispijanja alkohola u poređenju sa drugim delovima Ujedinjenog Kraljevstva. U SAD je bilo 7.327 smrtnih slučajeva u 2016. godini.

Stručnjaci navode da upravo cijena alkohola, kao i njegova dostupnost i atraktivnost utiču na potrošnju ljudi.


Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top